Jdi na obsah Jdi na menu
 


Turecko bylo přistiženo při zakázaných dodávkách zbraní džihádistům v Libyi

30. 3. 2020

Turecko bylo přistiženo při zakázaných dodávkách zbraní džihádistům v Libyi

91008914_982960705477774_3375260406737010688_oTurecký prezident Recep Erdogan zřejmě trpí nějakou formou poruchy typu ADHD nebo hyperaktivity. Nevydrží ani jediný den nedělat potíže ostatním státům. Francouzská fregata, která dohlíží na dodržování zákazu vývozu zbraní do Libye vyhlášeném OSN, dnes nedaleko řeckého ostrova Kréta zadržela tureckou nákladní loď Pray plně naloženou zbraněmi. Loď mířila z istanbulského přístavu Hydarpasa do Tripolisu v Libyi.

Podle řeckého serveru pronews.gr. francouzští námořníci tureckou loď prohledali a našli na palubě kromě jiného i turecké protiletadlové raketové systémy. K takovým typům zbraní se nedostane jen tak ledajaký překupník. Soupravy s raketami lze získat jedině v armádních skladech. K prodeji a naložení takového kontrabandu musel v Turecku dát souhlas někdo z nejvyšších míst. Protiletadlové systémy mířily k islamistické milici Fayez al-Saraj, kterým protivzdušnou obranu nedávno zničil úspěšný útok jednotek maršála Haftara.

Libye je rozdělena občanskou válkou. Většinu země ovládá Libyjská národní armáda vedená polním maršálem Chalífou Haftarem, kterého do funkce nejvyššího velitele ustanovil naposledy zvolený parlament sídlící na východě země v Tobruku. Hlavní město Tripolis a okolí je pod kontrolou džihádistů, kteří sami sebe nazývají „vláda národní jednoty“. Džihádisty, kteří se v části země kolem hlavního města chopili moci bez voleb s pomocí islamistických bojůvek, uznal jako „legitimní vládu“ bývalý zvláštní zmocněnec OSN pro Libyi Ghasán Saláma. Rada bezpečnosti OSN, která má jako jediná takovou pravomoc, však jeho rozhodnutí nepotvrdila. Saláma letos v ledu odstoupil z funkce. Česká média hlavního proudu však většinou nadále džihádisty z Tripolisu označují nesprávným termínem „OSN uznaná vláda“.

Vojska generála Haftara do nedávna podporovalo Rusko.

 
 

NWOO.org

Vydáno: 29.3.2020  v  18.37   Autor: MUDr. Ivan David Europoslanec SPD

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář