Jdi na obsah Jdi na menu
 


Turecko - Diplomacie není jediný způsob řešení krize v Gaze

20. 11. 2023

Turecko - Diplomacie není jediný způsob řešení krize v Gaze

20.11.2023 13:21

Turecko intenzivně diplomatickými cestami usiluje o ukončení krize v pásmu Gazy, existují však i jiné cesty, které lze použít, když se diplomatické kanály ukážou jako neúčinné, řekl podle nedělního vydání tureckého listu Hürriyet ministr zahraničí Hakan Fidan.

„V Gaze probíhá obležení založené na použití síly. Nyní se uchylujeme k diplomatickým prostředkům, abychom je zastavili. Pokud se tyto metody ukážou jako neúčinné, existují alternativy,“ řekl Fidan.  Zdůraznil, že je potřeba, aby se všechny islámské země společně zabývaly otázkou řešení „palestinské otázky“.

 „Pokud budou Spojené státy nadále podporovat Izrael, zatímco budou pokračovat masakry a bombardování, vytvoří to globální krizi,“ prohlásil. Ministr rovněž  kritizoval USA za to, že „poskytují absolutní podporu Izraeli a odmítají myšlenku trvalého příměří“.

Fidan rovněž varoval před „eskalací závodu v jaderném zbrojení v regionu kvůli držení jaderné bomby Izraelem“. Ankara již navrhla vytvoření pásma bez jaderných zbraní v regionu.

Připomeňme, že  turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan ve středu označil Izrael za „teroristický stát“, přičemž rétoriku eskaloval po prvotních nabídkách zprostředkování mezi Izraelem a Hamásem.  Ve svých dřívějších projevech týkajících se války v pásmu Gazy prezident  obvinil Západ, že způsobil katastrofu v palestinské oblasti kontrolované Hamásem.

Jan Urbach

vasevec

 

Ilustrační foto