Jdi na obsah Jdi na menu
 


Turecká armáda a najatí syrští džihádisté utrpěli po vylodění v Libyi těžké ztráty

4. 4. 2020

Turecká armáda a najatí syrští džihádisté utrpěli po vylodění v Libyi těžké ztráty

 

Pouhý den si na libyjské pevnině užilo 61 vojáků turecké armády, kteří přijeli na pomoc džihádistické milici, jíž velí samozvaný premiér Faís Sarradž. Expediční sbor složený z vojáků turecké armády a džihádistů najatých ze Sýrie připlul do Libye ve středu 1. 4. 2020. Do přístavu turecký konvoj dorazil, když bez problémů obeplul lodě pod vlajkou EU „provádějící blokádu“ Libye, kterou k vynucení zákazu vývozu zbraní vyhlásila Rada bezpečnosti OSN.

 

Turci a džihádisté se stihli pouze přesunout blíže k frontě a ubytovat se v obci Misrata. Ve čtvrtek ráno bylo podle libanonské agentury Al-masdar zabito 21 tureckých vojáků při náletu bitevníků MiG-23 letectva Libyjské národní armády (LNA) , které velí polní maršál Chalífa Haftar. Toho do funkce armádního velitele ustanovil poslední zvolený parlament sídlící v Tobruku. Dalších 40 tureckých vojáků zemřelo při náletu, který provedly letouny Mirage F1 Haftarova letectva.

 

O mnoho lépe se nevedlo ani syrským džihádistům, které jako žoldnéře vyslal do Libye turecký prezident Recep Erdogan. Podle mluvčího Libyjské národní armády (LNA), generálmajora Ahmada Al-Mismariho bylo v posledních dnech zabito více než 500 žoldnéřů, kteří do Libye připluli ze Sýrie.

 

Vydáno: 3.4.2020  v  17.06   Autor: MUDr. Ivan David, Europoslanec SPD

nwoo.org 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář