Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trump Zelenskému - Rusko porazilo Napoleona a Hitlera

26. 7. 2024

Trump Zelenskému - Rusko porazilo Napoleona a Hitlera

 

26.7.2024 07:38

Donald Trump prozradil detaily telefonického rozhovoru s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, ve kterém zdůraznil nutnost ukončit vojenský konflikt Ukrajiny s Ruskem.

„Volal mně prezident Zelenskyj. A dobře jsme si popovídali. Řekl jsem, že musíme ukončit tuto válku,“ řekl bývalý americký prezident a republikánský kandidát pro podzimní prezidentské volby v rozhovoru pro Fox News. Zelenskému prý také připomenul v souvislosti s Ruskem: „Porazili Hitlera. Porazili Napoleona.“

Současný americký prezident Joe Biden neměl podle Trumpa dopustit, aby ke konfliktu došlo. „Šance, že se to stane, byla nulová a za mé čtyři roky (jako prezidenta) se to nikdy nestalo,“ dodal.

Rozhovor se odehrál 19. července a byl to jejich první rozhovor od roku 2021, kdy Donald Trump opustil úřad. Zelenskyj řekl, že se dohodli, že prodiskutují „přesně jaké kroky mohou učinit mír spravedlivým a skutečně trvalým“.

Prezidentské volby v USA se budou konat 5. listopadu. Donald Trump opakovaně prohlásil, že může konflikt na Ukrajině ukončit do 24 hodin.

Jan Urbach

vasevec.cz