Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trump slíbil zavést mír z pozice síly novými zbraněmi!

18. 10. 2020

Trump slíbil zavést mír z pozice síly novými zbraněmi!

Podle něj je nyní americká armáda nejmocnější na světě. Trump vyjádřil naději, že USA nikdy nebudou muset používat nové zbraně, ale uvedl, že pomohou nastolit „mír z pozice síly“.

Trump: Zajistímě mír silou!

18. října 2020 - 11:06

 

Spojené státy budou budovat svou mírovou politiku z pozice síly pomocí nových typů zbraní. Uvedl to americký prezident Donald Trump během volebního shromáždění v Janesville ve Wisconsinu. Což zní jako hrozba světu a zejména Rusku a Číně.


Nikdo nemá zbraň, která by se blížila té, kterou máme. Doufejme, že to USA nikdy nebudou muset použít. Ale nastolíme mír z pozice síly. K tomu je to všechno,“ řekl prezident.

 

Podle Trumpa mají nyní USA nejmocnější armádu na světě, kterou jim závidí „Rusko a Čína a Severní Korea a další země“.

 

V září hlava státu oznámila, že v zemi existují druhy zbraní, které nikdo nezná. „Máme systémy, o kterých nikdo neví. Upřímně řečeno, bylo by lepší, kdyby to tak zůstalo,“ řekl Trump.

 

Poznamenal, že USA nyní vytvářejí vynikající zbraně a financování armády ve výši 2,5 bilionu dolarů za poslední tři roky učinilo armádu země „silnější než kdykoli předtím“.

 

V květnu 2020 Trump oznámil, že armáda vyvinula hypersonickou raketu, kterou nazval raketou „super duper“. Podle prezidenta může dosáhnout rychlosti 17krát vyšší, než je rychlost ostatních raket na světě.

 

V červenci Pentagon potvrdil, že na jaře otestoval raketu v Pacifiku, a byla to 17krát vyšší rychlost zvuku, než rychlost ostatních střel. Jedná se o speciální jednotku, která je namontována na konvenčních balistických střelách. Umožňuje jim po oddělení hlavice klouzat v atmosféře.

 

V říjnu oznámil americký ministr obrany Mark Esper, že rakety mají vstoupit do služby americké armády do roku 2023. Pentagon navíc zvyšuje financování hypersonických testů s cílem vybavit letectvo těmito technologiemi v příštích pěti letech.

 

Přes tyto plány a obrovské náklady na zbrojení, vojenští analytici upozorňují na zaostávání Spojených států právě v otázce hyperzvukových zbraní oproti Číně a zejména Rusku. A snahu USA udržet si světovou hegemonii za každou cenu proti skutečnosti vytvářeného multipolárního světa pak někteří označují za „křeč amerického impéria“. Jejím důsledkem, jak varují, však může být přímá cesta k jaderné apokalypse.                (kou, prvnizpravy.cz, twitter.com, foto: twitter)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář