Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trump - Biden proměnil USA v " národ třetího světa"

28. 6. 2024

Trump - Biden proměnil USA v " národ třetího světa"

Bývalý prezident obvinil svého oponenta z vážného poškození pověsti Ameriky

Joe Biden promarnil reputaci Ameriky na světové scéně, prohlásil jeho republikánský rival Donald Trump ve čtvrtek během první prezidentské debaty.

Trump se pustil do Bidena na začátku debaty a obvinil Bidena z ničení americké ekonomiky, spouštění migrační krize na hranicích a „jde po svém politickém oponentovi“.

Tvrdil také, že Biden špatně zvládl stažení amerických jednotek z Afghánistánu. Taková politická selhání poškozují americkou globální značku, tvrdil.

„V celém světě už nejsme jako země respektováni,“ řekl Trump během debaty pořádané CNN. „Nerespektují naše vedení, už nerespektují Spojené státy… Stali jsme se národem třetího světa.“

Biden obhajoval svůj prezidentský rekord tím, že trval na tom, že Trump reagoval na pandemii Covid-19 špatně a že jeho daňová reforma „prospěla pouze bohatým“.

„Ekonomika se zhroutila, nebyla tam žádná práce. Nezaměstnanost vzrostla na 15 %,“ řekl Biden o funkčním období svého oponenta. Trump nechal zemi „v chaosu“, dodal s tím, že jeho administrativa úspěšně obnovuje ekonomiku.

Trump a Biden se navzájem obviňují z ‚povzbuzování‘ Putina

Soupeři si vyměnili vinu za pomoc při zahájení konfliktu na Ukrajině

Americký prezident Joe Biden a jeho rival, bývalý prezident Donald Trump, se navzájem obviňují, že povzbuzovali Rusko v jeho konfliktu s Ukrajinou. Během čtvrteční prezidentské debaty, kterou pořádala CNN v Atlantě ve státě Georgia, napadli vzájemně svůj zahraničněpolitický rekord.

Trump argumentoval tím, že Biden poškodil reputaci Ameriky na světové scéně a že to byl jeden z faktorů, které přesvědčily ruského prezidenta Vladimira Putina, aby v únoru 2022 zahájil probíhající vojenskou operaci v sousední zemi.

„Kdybychom měli prezidenta, kterého Putin respektoval, nikdy by nenapadl Ukrajinu,“ řekl Trump. „[Biden] neudělal nic, aby to zastavil. Víte, myslím, že povzbudil Rusko, aby vstoupilo.“

Bývalý prezident naznačil, že Putin „viděl neschopnost“ Washingtonu během stahování amerických jednotek z Afghánistánu v roce 2021. Byl to „nejtrapnější okamžik v historii naší země,“ řekl Trump. „Když to Putin viděl, řekl: ‚Víte co, myslím, že pojedeme na [Ukrajinu],“ dodal.

Když byla řada na Bidenovi, aby promluvil, trval na tom, že to byl Trump, kdo „povzbuzoval Putina“.

„Ten chlap řekl [Putinovi]: ‚Dělej, co chceš.‘ A to je přesně to, co Trump Putinovi udělal – povzbudil ho,“ řekl Biden. Trump se do toho vložil a řekl: „To jsem nikdy neřekl.“

Na otázku Dany Bashové ze CNN, zda jsou mírové podmínky navržené Putinem Ukrajině „pro vás přijatelné“, Trump odpověděl: „Ne, nejsou přijatelné. Poté zopakoval své tvrzení, že by „nechal tuto válku urovnat“, pokud by byl znovu zvolen. 

Biden zdůraznil, že USA musí Ukrajině nadále pomáhat, a tvrdil, že Rusko by mohlo v budoucnu potenciálně zaútočit na zemi NATO. „Pokud [Putin] vezme Ukrajinu, co si myslíte, že se stane s Polskem?“ řekl Biden.

Putin ze své strany opakovaně prohlásil, že Rusko nemá v úmyslu útočit na členy NATO a že bylo „hloupé“ navrhovat opak.