Jdi na obsah Jdi na menu
 


TOP09 v sytě oranžové

13. 12. 2021

TOP09 v sytě oranžové

Marek Řezanka

 

Umírání české sociální demokracie byl dlouhodobý proces. Tato strana se čím dál více vzdalovala zájmům lidí, kteří ji volili v době, když v jejím čele stál současný prezident republiky, Miloš Zeman.

 Počátkem prosince 2021 metaforicky proběhla její kremace. Ve zvláště vypjaté krizové době se totiž rozhodla stát dvojčetem kterékoli ze stran Fialova „pětibloku“.

 

Předsedou ČSSD se stal Michal Šmarda, který proslul zejména tím, že se nestal ministrem kultury, neboť prezidentovi republiky vadila jeho nekompetentnost a nedostatečná vzdělanost (absence vysokoškolského vzdělání).

 

Jedním z místopředsedů, o nějž se bude M. Šmarda opírat, je Martin Netolický. Tedy člověk, který tuto stranu v posledních parlamentních volbách v říjnu 2021 nevolil s tím, že jeho letošní volba „nebyla ideologická, nýbrž o pojetí demokracie“.

 

Další místopředseda ČSSD, Tomáš Petříček, patří objektivně k jedněm z posledních hřebů do rakve politického působení ČSSD. Uplatňoval postoje typické pro Demoblok, a jeho zahraniční politika se v mnoha ohledech podobala té, kterou by nyní rád praktikoval Jan Lipavský (Piráti). Navíc zde bylo silné podezření, že za Petříčkem stojí jiný málem ministr, Miroslav Poche, který se v minulosti přiznal, že „tak nějak bokem“ sponzoroval ČSSD.

 

Jinými slovy, ve vedení sociální demokracie včetně jejího lídra jsou hned tři osoby, u nichž lze konstatovat, že kdyby působily v TOP09, ani si toho rozdílu nikdo nevšimne.

Z mého pohledu je to velmi trpký konec strany, která nedokázala pochopit, že má-li mít za sebou většinu občanů této země, musí hájit jejich národní zájmy a současně vytvořit alternativu vůči stávajícímu kolabujícímu systému.

 

Místo toho si ČSSD vybrala cestu, po níž nyní kráčejí Piráti, TOP09, KDU-ĆSL, STAN a ODS. Má snad vedení sociální demokracie dojem, že voliči zmíněných partají potřebují ještě stranu šestou?

 

Je škoda, že ČSSD po prohraných volbách ostudně a osudově prováhala čas ke své proměně. Mohla například uvažovat o nějakém půdorysu pro kooperaci s KSČM a formulování společných programových bodů.

Jsem přesvědčen, že Šmardovu ČSSD vlastně nikdo nepotřebuje. Je to ideologicky i personálně vyprázdněný klon Demobloku, který jistě neopomene přispěchat se svou podporou panu Lipavskému, který by, kdyby náhodou skončili Piráti, mohl směle do této partaje vstoupit.