Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tomáš Garrigue Masaryk

7. 3. 2022

Tomáš Garrigue Masaryk

 se narodil 7. března 1850 v Hodoníně. Životní cestu ukončil 14. září 1937 v Lánech.

 

V době první světové války stál u zrodu a v čele protirakouského odboje, jehož cílem bylo obnovení našeho státu,  Československé republiky. Spolu s ním na tomto díle pracovali mnozí čeští a slovenští politici, zejména Edvard Beneš a M.R. Štefánik.  Právem proto byl nazýván prezidentem Osvoboditelem

 

Velké zásluhy měl TGM i při budování československé demokratického a státu. V r. 1930 byl přijat zákon ve znění: „Tomáš Garrigue Masaryk se zasloužil o stát.“ Republika byla i jeho zásluhou demokratickým ostrůvkem, obklopeným autoritativními státy. A tak to zůstalo až do doby mnichovské. Druhá republika měla již zcela jiných charakter.

 

TGM byl prezidentem, který byl lidmi velice oblíben. Měl velkou autoritu, která mu pomáhala účinně řešit nejrůznější problémy, jež vznikaly při budování našeho státu. V roce 1935 Masaryk ze zdravotních důvodů abdikoval. Na jeho doporučení byl prezidentem republiky zvolen Edvard Beneš, o němž TGM prohlásil, že bez Beneše bychom republiku neměli.

 

A pak se prezident Osvoboditel na nás díval, jak si počínáme. Ne příliš dlouho. Jeho úmrtí silně vnitřně zasáhlo značnou část občanů republiky. Pohřeb a účast na něm to dokázaly.

 

Prosíme, v tento den se alespoň na chvilku zastavme a věnujme své vzpomínky našemu T.G. Masarykovi.

 

ČNL