Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tohle ne, Pekarová, Lipavský a spol. Zahradil ostře nové vládě

28. 11. 2021

Tohle ne, Pekarová, Lipavský a spol. Zahradil ostře nové vládě

28.11.2021 19:35 | Ze sítí

Europoslanec za ODS Jan Zahradil se ve svém facebookovém komentáři zaměřil na to, co hodlá dělat nově vznikající německá vláda, která se ujme moci zhruba ve stejný čas jako ta nová česká. A varoval ODS před kroky, které by podle jeho slov neměla dělat. Bez ohledu na další partnery z koaliční vlády.

 

Foto: Repro Info.cz

Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

 

„Zhruba ve stejné době, kdy bude vznikat nová česká vláda, ujme se nová vláda také moci v Německu. Už jsem tady o tom psal v souvislosti s její radikální zelenou, antijadernou agendou, která je v zásadním rozporu s českým pohledem na energetický mix. Dnes přidávám rozpor další – evropskou politiku,“ poznamenává europoslanec Jan Zahradil.

Následně sesumarizoval, co nová německá vláda hodlá dělat. „Prosazovat postupné vytvoření evropského federálního státu. Dále rozšířit většinové hlasování v Radě EU a odbourat právo národního veta. Posílit Evropský parlament právem zákonodárné iniciativy,“ zmínil Zahradil. 

„Ve všech programových dokumentech ODS, v různých usneseních kongresů jsme právě toto mnohokrát odmítli. A ne, opravdu mě teď nezajímá, co si o tom myslí paní Pekarová, pan Bek a pan Lipavský. Přes to nejede – a nesmí jet – vlak. A to ještě nezmiňuji migrační politiku,“ upozorňuje následně občanskodemokratický europoslanec.

 

„V německé vládě už navíc nebude sedět žádná Merkelová s postkomunistickou zkušeností, která občas ukázala střední a východní Evropě vlídnou tvář. Tihle sekáči, zejména Zelení, se nezakecají, znám je z EP. Přes veškeré tradiční řeči o výborných vztazích s naším největším sousedem a jinou slovní omáčku se připravme na jedno: česko-německé vztahy se zhorší. Ne proto, že bychom chtěli nebo si to přáli. Ale buď jste pro jádro, nebo ne. Buď jste pro eurofederaci, nebo ne. Buď jste pro migraci, nebo ne. Tady prostor pro kompromis není. Věřím, že nastupující vláda, resp. její část z ODS, si to uvědomuje,“ zakončil. 

 

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Tohle-ne-Pekarova-Lipavsky-a-spol-Zahradil-ostre-nove-vlade-684970