Jdi na obsah Jdi na menu
 


TNI (USA) - Rusko odmítlo sdílet Střední Asii s USA a NATO

2. 11. 2021

TNI (USA) - Rusko odmítlo sdílet Střední Asii s USA a NATO

2. 11. 2021 Janinna  

Téměř dva měsíce po stažení prakticky všech západních sil z Afghánistánu dalo Rusko jasně najevo, že je proti hromadění zahraniční vojenské přítomnosti v regionu. 

Moskva ve středu vyzvala země sousedící s Afghánistánem, aby na svém území nerozmisťovaly žádnou cizí armádu, a konkrétně jmenovala Spojené státy a NATO.

„Vyzýváme sousední země Afghánistánu, aby zabránily vojenské přítomnosti sil USA a NATO na svém území, které se tam plánují přesunout poté, co opustily afghánskou zemi,“ řekl ministr zahraničí Sergej Lavrov během videokonference v Teheránu.

Na konferenci o stavu věcí v Afghánistánu vystoupili také zástupci Číny, Íránu, Pákistánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu, uvedla agentura Reuters. 

Rusko stále více znepokojují teroristé převlečení za uprchlíky a ohrožující ruské zájmy, stejně jako rostoucí přítomnost západních mocností v regionu, v zemích, které byly kdysi součástí Sovětského svazu. Navzdory nezávislosti středoasijských států je Moskva stále považuje za ochranný nárazník na jihu Ruska.

Ruská sféra vlivu

V srpnu, po převzetí moci Talibanem, Kreml zvýšil svou vojenskou přítomnost v regionu. 

Jedna z jeho největších vojenských základen v zahraničí je v Tádžikistánu, který má dlouhou hranici s Afghánistánem. Kromě toho se Rusko a Tádžikistán staly blízkými regionálními partnery.

Minulý týden ministr obrany Tádžikistánu Sherali Mirzo ocenil interakci tádžických a ruských jednotek během bilaterálních cvičení na cvičišti Momirak 15-20 kilometrů od hranic s Afghánistánem, uvedla agentura TASS. Dvoustranných cvičení se podle ministerstva obrany Tádžikistánu zúčastnila tisícovka vojenského personálu, bojová vozidla pěchoty, tanky, dělostřelectvo a různé druhy moderních zbraní.

Dříve proběhlo ještě větší cvičení. Postsovětský bezpečnostní blok zahájil 18. října specializovaná cvičení „Echelon-2021“ a „Poisk-2021“ a také společné manévry „Interaction-2021“ na cvičišti Harbmaidon v Tádžikistánu v rámci operačních a strategických cvičení Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (CSTO) „Bojové bratrstvo-2021“. 

Více než čtyři tisíce vojáků z Ruska, Běloruska, Arménie, Kazachstánu, Kyrgyzstánu a Tádžikistánu, stejně jako asi 500 jednotek vojenské techniky, provedly společné operace s cílem „zabránit útoku falešných teroristů“.

CSTO zahrnuje Arménii, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Rusko a Tádžikistán. Afghánistán a Srbsko mají od roku 2013 status pozorovatele. Navzdory ostrým slovům Ruska na adresu Ameriky a NATO, která zazněla tento týden, v létě ruský prezident Vladimir Putin přesto vyzval USA, že při stahování sil z Afghánistánu mohou využít ruské vojenské základny v regionu, uvedl ruský list Kommersant.

Zatímco Rusko dalo jasně najevo, že si nepřeje žádnou další přítomnost Západu v regionu, zdá se, že Moskva je připravena udělat výjimku pro Peking. 

Možná je to dáno rostoucím partnerstvím mezi Ruskem a Čínou, nebo možná se Moskva prostě smířila s faktem, že se Peking chystá zasáhnout a nikdo a nic tomu nemůže zabránit. 

Čína se snaží navázat užší vztahy s Talibanem, ale není pravda, že bude připravena na všechno. 

A i když Rusko ochotně akceptuje čínskou přítomnost ve Střední Asii, je nepravděpodobné, že al-Káida nebo jiné síly v regionu přivítají Číňany s otevřenou náručí.