Jdi na obsah Jdi na menu
 


Thomas Röper - 500 000 lidí v Gaze je ohroženo hladem. Izraelská genocida v Gaze

25. 12. 2023

Thomas Röper - 500 000 lidí v Gaze je ohroženo hladem. Izraelská genocida v Gaze

24. 12. 2023 kuryr

Téměř před dvěma týdny jsem si vybil hněv na Spiegel, na kterém pracuji jménem německých „kvalitních médií“, pod nadpisem „ Jak Der Spiegel referuje o válce v Gaze je prostě hnus “. Nikdy jsem si však nemyslel, že by moje znechucení z toho, co Der Spiegel a další německá média označují jako „zpravodajství“ a „kvalitní žurnalistika“, mohlo ještě narůst. Ale stále roste.

Nechutný dvojí metr německých médií

Důvodem je nechutný a dnes již zcela zjevný dvojí standard německých a západních médií. Stojí za to si připomenout všechny titulky v Der Spiegel, když se jednalo například o bitvu o Mariupol. Neuplynul den, aby Der Spiegel neobvinil Rusko ze spáchání válečných zločinů, z bestiálního chování, z mučení lidí, z genocidy na Ukrajincích a tak dále. Putin byl démonizován německými médii a Rusové jimi byli obecně dehumanizováni.

Akce izraelské armády v Gaze jsou exponenciálně horší než události na Ukrajině, protože skutečnost, že na Ukrajině během necelých dvou let zemřelo na obou stranách kolem 560 dětí, je hrozné, ale nelze to srovnávat s více než 8 000 dětmi, které Izrael brutálně zabit v Gaze za něco málo přes dva měsíce. V dnešní době už to vlastně nemusím zmiňovat, protože se o tom nyní můžete dozvědět černé na bílém v zrcadle. Der Spiegel pod titulkem „ Válka na Středním východě – Izrael provádí jednu z nejničivějších ofenziv v dějinách, podle odborníků, “ referuje Der Spiegel mimořádně věcně o poválečné genocidě, kterou Izrael provádí v Gaze, a píše mj. věci:

„Izraelská vojenská kampaň v Gaze patří k nejsmrtelnějším a nejničivějším v historii, podle odborníků, jako je americký vojenský historik Robert Pape. Za něco málo přes dva měsíce způsobila izraelská ofenziva větší zkázu než útoky na syrské Aleppo v letech 2012 až 2016, obléhání ukrajinského města Mariupol nebo relativně vzato spojenecké bombardování Německa za druhé světové války. analýza satelitních dat . Podle dalšího vyšetřování bylo zabito více civilistů než v tříleté kampani vedené americkou koalicí proti skupině Islámský stát.

Porovnejte znění v tomto článku a také v jeho titulku s tím, co Der Spiegel informoval v březnu/dubnu 2022 o Mariupolu, kde to bylo mnohem méně špatné než nyní v Gaze. Der Spiegel ve všech svých článcích o válečných zločinech spáchaných izraelskou armádou nenachází žádná kritická slova namířená na Izrael, pouze co nejobjektivněji popisuje situaci. Jaký obrovský rozdíl oproti článkům Spiegel o Ukrajině.

Vzpomeňme jen na příběh, kdy Rusko na začátku března 2022 údajně zaútočilo na porodnici v Mariupolu. Nejméně týden tento příběh dominoval titulkům německých médií a hovořilo se o barbarském ruském útoku na nemocnici. A v Gaze? Už tam není funkční nemocnice, ale izraelské úmyslné útoky na nemocnice v Gaze se nedostaly do takových titulků a Spiegel ve vztahu k Izraeli ani nepoužívá slovo „válečné zločiny“.

„Jedna z nejintenzivnějších civilních ničivých kampaní v historii“

Der Spiegel stejně objektivně uvádí, že Izrael zuří v Gaze hůře, než kdekoli na světě v nedávné historii. Ale není tam žádná kritika Izraele. Tento výkon zní v zrcadle takto:

„V letech 1942 až 1945 Spojenci zaútočili na 51 velkých německých měst a podle amerického vojenského historika Roberta Papea zničili asi 40 až 50 procent městské oblasti. Podle Pape to představovalo 10 procent budov v Německu ve srovnání s více než 33 procenty v Gaze, hustě osídlené oblasti o rozloze pouhých 360 kilometrů čtverečních.
“Gaza představuje jednu z nejintenzivnějších kampaní ničení civilistů v historii,” řekl Pape. Konflikt je nyní „v horní kvartile nejničivějších bombových náletů všech dob.“
Útok koalice vedené Spojenými státy v roce 2017 s cílem vyhnat skupinu Islámský stát z iráckého města Mosul byl považován za jeden z nejintenzivnějších. útoky na venkovské město po generace. Přibližně 10 000 civilistů bylo zabito v devítiměsíční bitvě, třetina z nich při koaličním bombardování. Vyplynulo to z vyšetřování tiskové agentury AP.
Během kampaně za porážku ISIS v Iráku v letech 2014–2017 provedla koalice téměř 15 000 útoků po celé zemi, uvádí monitorovací nevládní organizace Airwars. Pro srovnání, izraelská armáda minulý týden uvedla, že provedla 22 000 úderů v pásmu Gazy.

“Lidé z Gazy budou masově umírat”

Další článek Spiegelu, který rovněž nekritizuje Izrael, má titulek „ Humanitární krize – lidé v Gaze budou masově umírat “ a když se podíváte na fakta z něj, nikdo nemůže popřít, že Izrael provádí v Gaze genocidu. že Izrael se zabývá vyhlazením palestinského lidu v Gaze. Izraelská armáda provádí svůj vlastní holocaust proti Palestincům a pokud je nikdo nezastaví, počet zavražděných bude v milionech, protože z Gazy nikdo nemůže uniknout. Lidé jsou zabíjeni buď izraelskými bombami, nebo hladem a nemocemi v důsledku izraelské blokády Gazy.

V novinách zní takto:

„Systémový řetězec“ je neškodné slovo. Takový, který nevyzařuje nic z chvějícího se dramatu, s nímž představitelé OSN a mluvčí humanitárních organizací popisují situaci 2,3 milionu lidí v Gaze, která je každým dnem stále zoufalejší. Ale říká, že pro desítky tisíc lidí v Gaze, zejména děti, staré a nemocné, nebude spása, i když zítra nepadne jediná bomba.

Izrael svou blokádou Gazy již dosáhl toho, že situace je tak špatná, že mnoho lidí je vydáno na milost a nemilost jisté smrti, i když ostřelování zítra ustane. Izrael téměř nepovoluje humanitární pomoc do Gazy. Der Spiegel o tom také referuje – a dokonce i o tom, jak Izrael bombarduje humanitární pracovníky – naprosto věcným způsobem a bez jediného slova kritiky:

„17. prosince Izrael otevřel druhý hraniční přechod Kerem Shalom, aby mohl odbavit více kamionů – a 21. prosince jej bombardoval na palestinské straně, přičemž zabil ředitele a tři zaměstnance. V pátek byl přechod znovu bombardován izraelským bezpilotním letounem, došlo k několika mrtvým, UNRWA musela zastavit všechny transporty, “Je to životu nebezpečné, pokud dojde k bombardování,” říká mluvčí UNRWA Touma.”

Der Spiegel nepoužívá slovo „válečné zločiny“. Pokud se tomu slovu vůbec nedá vyhnout, nechá slovo používat ostatní a formuluje ho co nejneutrálněji:

“Organizace pro lidská práva Human Rights Watch obvinila v pondělí izraelskou vládu ze spáchání válečného zločinu vyhladověním civilistů.”

Budou statisíce mrtvých hladem

Der Spiegel píše v jiném článku o hladu v Gaze:

„Nová studie několika agentur OSN také dospěla k závěru, že 577 000 lidí v uzavřeném pobřežním pásu spadá do nejzávažnější kategorie hladu. Naproti tomu ve zbytku světa je v současnosti dohromady 129 000 lidí, kteří jsou podle analýzy v podobném riziku. Lidé ohrožení „katastrofickým“ hladem tvoří více než čtvrtinu z více než dvou milionů lidí v této oblasti. »Nikdy jsem nic takového neviděl. Rozsah akutní potravinové nejistoty je bezprecedentní, pokud jde o závažnost, rychlost zhoršování a složitost,“ uvedla mluvčí Světového potravinového programu (WFP) Shaza Moghraby.
Podle Světové zdravotnické organizace už v severním pásmu Gazy nejsou žádné fungující nemocnice. Pacienti neumírají jen kvůli nedostatku lékařské péče, řekl ve čtvrtek koordinátor pomoci WHO Sean Casey. “Hladovějí a umírají žízní,” uvedl ve videu z Rafahu.

I když je tato otázka v Německu citlivá, protože Německo během druhé světové války zavraždilo miliony Židů, německá média a politici musí reagovat nyní. Holocaust Židů neospravedlňuje nový holocaust izraelské vlády proti Palestincům. Ale to je přesně to, co začalo a velmi brzy může mít izraelská armáda a vláda na svědomí více než půl milionu úmrtí hladem. Proto se zde nebojím použít slovo holocaust.

Německá vláda, která říká, že holocaust by zavázala Německo, aby se nekompromisně postavilo Izraeli, se brzy stane druhou německou vládou, která se provinila holocaustem. A po vzoru německých médií v dobách nacismu jsou spoluviníky i dnešní německá média, protože se proti tomu nebrání, ale genocidu dokonce částečně podporují.

Opravdu se němečtí politici a novináři z historie tak málo poučili?

www.infokuryr.cz/n/2023/12/24/thomas-roper-500-000-lidi-v-gaze-je-ohrozeno-hladem-izraelska-genocida-v-gaze/

 

Thomas Röper