Jdi na obsah Jdi na menu
 


The Washington Post - Vakcíny proti COVID-19 z Ruska a Číny vyvedly Západ z rovnováhy!

23. 9. 2020

The Washington Post - Vakcíny proti COVID-19 z Ruska a Číny vyvedly Západ z rovnováhy!

od Redakce CZ24 News Zveřejněno dne 22. září 2020        

 

I přes úspěchy Ruska a Číny při prosazování jejich vakcín v zahraničí varují američtí experti, že USA by neměly spěchat se zavedením vlastních léků proti koronaviru, píše The Washington Post.

Publikace však varuje, že v této situaci se Čína a Rusko na několik měsíců stanou jedinými zeměmi s tak cenným diplomatickým nástrojem.

Začátek masové distribuce ruských a čínských vakcín proti COVID-19 před dokončením klinických studií se pro USA stal „nečekaně vážnou geopolitickou výzvou“, uvádí The Washington Post.

 

Čínský Sinopharm například tento týden oznámil poskytnutí jedné ze dvou tam vyvíjených vakcín pro nouzové použití do Spojených arabských emirátů. Čína zůstává jediným dodavatelem vakcíny proti koronavirům, která bude testována také v Jordánsku a Bahrajnu na Středním východě.

 

Dříve, 11. září, vyšlo najevo, že třetí fáze pokusů s čínskou vakcínou proběhne v Egyptě, který v červenci podepsal dohodu o nákupu 30 milionů dávek vakcíny od společnosti AstraZeneca. Tři dny před oznámením spolupráce mezi Káhirou a Pekingem anglo-švédská farmaceutická společnost pozastavila klinické testy svého léku kvůli „potenciálně nevysvětlitelné nemoci“, i když byly později obnoveny.

 

Mezitím tento týden ruský Fond přímých investic souhlasil s dodáním 100 milionů dávek vakcíny „Sputnik V“ do Indie, kterou se dříve rozhodly koupit také Brazílie, Mexiko a Kazachstán.

 

Jak publikace uvádí, takové kroky těchto dvou zemí „vyvedly západní politiky z rovnováhy“. Američtí zdravotní odborníci varovali, že USA by neměly v reakci na to spěchat se zavedením vlastní vakcíny. V tomto případě však Čína a Rusko zůstanou po několik měsíců jedinými zeměmi s tak cenným diplomatickým nástrojem, poukazuje americké vydání.

 

Pokud čínská vakcína uspěje, mohl by Peking „upevnit svůj náskok před Západem v hospodářském oživení v roce 2021, přičemž by vakcínu použil jako silný diplomatický nástroj“, tvrdí The Washington Post.

 

Peking a Moskva tedy pravděpodobně do roku 2021 získají významnou geopolitickou sílu. Publikace zároveň naznačuje, že by to mohlo mít za následek lidské ztráty, vzhledem k tempu zavádění jejich vakcín, které někteří západní odborníci nazývají „šílenstvím a hroznou myšlenkou“.

 

Šéf ruského Přímého investičního fondu Kirill Dmitrijev nicméně uvedl, že rozhodnutí Ruska zahájit masovou výrobu vakcíny „Sputnik V“ před dokončením třetí fáze testování potvrdily i další země, které nyní dělají totéž. Dmitrijev jako příklad uvedl Čínu a Spojené arabské emiráty a také poznamenal, že Spojené království a Spojené státy veřejně prohlásily, že zvažují možnost registrace vakcíny před dokončením klinických studií.

Rusko a Čína navíc vyrábějí vakcíny nejen prostřednictvím mezinárodních partnerství, ale také na svém vlastním území. Kromě zahraniční produkce tedy Celestial Empire plánuje původně vypustit 300 milionů dávek ročně. Při dvou dávkách na osobu pokryje podobný objem desetinu populace země. Ruský Fond přímých investic má současně v úmyslu do konce roku vyprodukovat přibližně 30 milionů dávek přímo v Rusku, což může zabezpečit asi 20% populace vakcínami.

 

Překlad: prvnizpravy.cz

 

Zdroj: https://www.washingtonpost.com

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář