Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tak jak ,Ukrajino. Vyplácí se ti ten Zelenský jako prezident?

1. 11. 2022

Tak jak ,Ukrajino. Vyplácí se ti ten Zelenský jako prezident?

 

1.11.2022 11:55

Jiří Vyvadil: Chce-li se člověk dozvědět něco objektivního o stavu na Ukrajině, zahrnujícího prakticky všechny zdroje informací počínaje zprávami oficiálních orgánů ruských i ukrajinských institucí, Institutu pro studium války, spolupracujícího s Pentagonem i světového tisku a konečně i z místa samého, pak čte zpravodajství ukrajinské ovšem ruskojazyčné zpravodajské stanice STRANA UA., chvíli zakazované, chvíli se skřípějícími zuby tolerované. Protože se i laikům jeví, že možná rozhodující část současné ruské taktiky spočívá v ochromení Ukrajiny v zásobování elektřinou a vodou, nabízím z celé zprávy právě tyto pasáže:

 

Výsledky 250. dne války na Ukrajině: Nová rána na energie, 31. října 2022, 19:37

 Ukrajina dnes zažila novou silnou ránu energetické infrastruktuře

Podle oficiálních údajů bylo po celé zemi odpáleno 55 raket, které zasáhly 18 energetických zařízení v 10 regionech. Takovou statistiku citoval premiér Denys Shmygal. Dodal, že na útoku se podílely i drony (i když o nich armáda ani krajské úřady nic nehlásily).

Soudě podle geografie nájezdů a také podle videí, která byla distribuována regionálními telegramovými kanály, rána dopadla na oblasti, kde se nacházejí největší vodní elektrárny v zemi. 

Objekty v Kyjevě, Čerkasích, Vinnici, Černovice, Dněpropetrovsku, Kirovohradu, Záporoží a Charkovsku byly napadeny. Jsou tam zavedeny nouzové výpadky proudu, vážné přerušení dodávek vody a místy i komunikace.

Profilová publikace Elektrovesti tvrdí, že útoky byly provedeny na vodních elektrárnách Dněpr, Dněstr a Kremenčuk.

Je třeba poznamenat, že soudě podle informací o stávkách k nim došlo (kromě tří výše uvedených VE) také v oblasti Kanev v Čerkaské oblasti (kde se nachází VE Kanevskaja) a také ve Vyšhorodu. regionu (kde se nachází Kyjevská elektrárna).

Pokud budou zasaženy i tyto objekty, pak se ukáže, že Rusové udeřili na celou kaskádu vodních elektráren Dněpr, kromě Kakhovské a Srednedneprovské.

V Kyjevě nemělo od rána 80 % občanů vodu a v čerpacích stanicích, kde byla stále zásobována, se hromadily fronty. Do večera byla dodávka vody vrácena jen polovině těch, kteří ji měli pryč. 

Nová vlna útoků energetickou krizi v zemi dále prohlubuje. Ukrenergo varovalo před novými výpadky elektřiny. Docházejí zásoby na opravu poškozených rozvoden a zařízení. Místní úřady oznámily ještě přísnější úsporná opatření a zrušily všechny předchozí plány odstávek. V Kyjevě se nyní bude světlo zhasínat třikrát denně. 

To vše samozřejmě vyvolává vážné otázky o budoucím průběhu zimní sezóny. Je zřejmé, že bez elektřiny a vody bude moci v ukrajinských městech zůstat jen velmi málo lidí. V oblasti Kyjeva už začali hovořit o možné evakuaci do bezpečnějších oblastí – úřady Kyjevské oblasti ale uvedly, že zatím žádné takové plány nejsou. 

Rusko již potvrdilo údery proti ukrajinské energetice a „vojenským řídícím centrům“.

Telegramové kanály podporující Ruskou federaci vyjadřují názor, že nová série ostřelování infrastruktury souvisí s útokem na Sevastopolský záliv z 29. října, kde podle ruské verze zaútočily ukrajinské drony na lodě Černomořské flotily. 

Tato verze byla podporována některými západními médii. Ukrajina ale svou roli v incidentu oficiálně nepotvrdila.

Přesto navenek dnešní raketový útok skutečně vypadá jako „odpověď pro Sevastopol“. I když je zřejmé, že plány na takové nálety nevznikají přes noc. 

Pozoruhodný je také fakt, že se útoky rozšiřují postupně na rozvaděče různých typů elektráren. Nejprve se stávkovalo na tepelné elektrárny, nyní na vodní elektrárny. Odborníci se obávají, že další útoky budou v rozvodnách jaderných elektráren. Ty mají nyní lví podíl na výrobě elektřiny na Ukrajině.

 

Jiří Vyvadil: Říká se, že každý národ má takovou vládu, kterou si zaslouží. Něco na tom je. Zelenskyj, který kandidoval s plánem mírové dohody s Putinovým Ruskem, se dnes se dal plně do služeb plánu Bidenovy administrativy na totální porážku Ruska. Mezi republikány ovšem rostou nálady na přiškrcení financování Ukrajiny a představami o „spravedlivějším přesunutí nákladů na Evropu“ (???) a přednostním řešením amerických problémů, jako je masivní kriminalita, nezvladatelný nárůst imigrace z jižních latinskoamerických států a samozřejmě i inflace a řešení pro Američany nejcitlivějšího ukazatele úspěšnosti či neúspěšné vlády, tj. ceny pohonných hmot pro případ, že ovládnou Sněmovnu reprezentantů. Nuže vývoj už brzy zaznamenáme. Datum podzimních voleb se blíží a poté uvidíme…

A Ukrajinci by měli přemýšlet, zda to se Zelenským nekoncovat. Rusko neporazil ani Napoleon, ani Hitler a neporazí ho ani Biden se svými přisluhovači.

Přeji pěkný den, přátelé…

Jiří Vyvadil

vaše věc.cz