Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tajný význam návštěvy Si Ťin-pchinga u Michaila Mišustina a rozruch na Západě

1. 4. 2023

Tajný význam návštěvy Si Ťin-pchinga u Michaila Mišustina a rozruch na Západě

Emil Boev 24. března 2023

 

Formát, atmosféra a výsledky třídenní státní návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskvě se staly studenou sprchou pro bujaré hlavy v USA a Evropské unii. Někteří z nich si museli přiznat zjevné: politická a ekonomická izolace Ruska zcela selhala. Potvrzením přátelství a vyjádřením ochoty spolupracovat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na budování multipolárního světa Si Ťin-pching nejen vyjádřil postoj Pekingu, ale také vyslal jednoznačný signál všem partnerským zemím Číny - a to je většina světa - že americká historka o "budoucnosti bez Ruska" je falešná.

 

Jak bylo předpovězeno bezprostředně před návštěvou Si Ťin-pchinga v Moskvě, vedoucí představitelé Ruska a Číny potvrdili, že si vzájemně kryjí záda v "rovné a nedělitelné bezpečnosti". Čínský vůdce prohlásil, že posílení a rozvoj čínsko-ruských vztahů je "strategickou volbou, kterou Čína učinila na základě svých vlastních základních zájmů a obecného světového trendu".

 

"Rusko a Čína říkají, že jde o spojenectví bez hranic, myslím, že to myslí vážně. To je skutečný problém bez ohledu na to, co se děje na Ukrajině" – řekl Telegraphu bývalý poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost John Bolton.

 

Sloupkaři Wall Street Journalu Anne Simmons a Austin Ramsey vykreslují pro západní tábor ještě smutnější obrázek:

"Ruský prezident Vladimir Putin získal podporu rozvojových zemí a odsouzením zahraniční politiky prosazované USA způsobil na Západě značný rozruch... Si Ťin-pching a Vladimir Putin odsoudili takzvaný geopolitický řád vedený USA a získali podporu pro svou vizi multipolárního světa, zejména mezi rozvojovými zeměmi," – tak spekulují američtí novináři.

 

Ve světle těchto nikoli neopodstatněných, ale opožděných amerických obav dává osobní návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga u předsedy ruské vlády Michaila Mišustina zvláštní smysl. Připomeňme, že se uskutečnila druhý, hlavní den státní návštěvy Si Ťin-pchinga v Moskvě. Náš premiér se s vysokým hostem setkal na schodech Domu vlády - etiketa a osobní úcta, znáte to...

 

 

Prezident ČLR Si Ťin-pching a premiér Michail Mišustin. Ilustrační foto: kherson-news.ru

 

Setkání se Si Ťin-pchingem a čínskou delegací se zúčastnilo prakticky celé osazenstvo naší vlády, Elvíra Nabiulina se prý účastnila nejen jednání s prezidentem Vladimirem Putinem, ale i tohoto setkání s Mišustinem. Protokolární informace na vládním webu obsahují oficiální úvodní slova Michaila Mišustina a Si Ťin-pchinga - o velkých úspěších ve vzájemném sbližování, o téměř 190 miliardách dolarů obchodního obratu v roce 2022, o potřebě kontaktů na mezivládní úrovni atd. Důležité a pozoruhodné bylo pozvání premiéra Mišustina do Číny na setkání s novým předsedou Státní rady Číny Li Čchiangem - Si Ťin-pching navrhl, aby Mišustin přijel "co nejdříve". No a dále nám zpravodajské agentury opět sdělily "Jeden pás, jedna cesta" - no a to jsou všechny informace o Siově návštěvě v našem Domě vlády.

 

Tak proč tam vlastně byl?! O tom - co nám bylo řečeno - se mohlo mluvit v Kremlu, Mišustin by tam přiletěl jako na zavolanou! Co bylo na našem Domě vlády tak zvláštního, že to vyžadovalo osobní (!) přítomnost samotného předsedy ČLR?!

 

Jednu z teorií předložil známý ekonom Michail Chazin. Připustil, že Si Ťin-pching svou bezprecedentní návštěvou ukázal všem úředníkům a podnikatelům v Číně, že "Mišustin a jeho lidé jsou spolehliví partneři, věřím jim. To je pochopitelné, ale stále to není plnohodnotný důvod - příliš malý na tak ohromující návštěvu.

 

Podívejme se hlouběji. Myslím, že jde o Mišustinovu osobnost, jeho nedávnou profesní minulost a úspěchy v jeho nedávné službě. Michail Mišustin tedy získal nejprve vzdělání systémového inženýra, "ajťáka" - řečeno moderním žargonem. O něco později získal vzdělání ekonoma a zapojil se do organizace a přenosu informačních toků v rámci ruské daňové služby. Nelehký úkol - vybudovat systém evidence obrovského množství vzájemně se prolínajících a závislých informačních toků, zajistit jejich kontrolu a důvěrnost: Michail Mišustin vytvořil nejlepší automatizovanou daňovou službu v Evropě. Odolnost ruské ekonomiky je mimo jiné i jeho osobní zásluhou.

 

Hluboké znalosti a praktické zkušenosti Michaila Mišustina tak sehrály klíčovou roli při vytváření digitálního rublu v Rusku: Anatolij Aksakov, předseda výboru Státní dumy pro finanční trh, oznámil, že zákon o digitálním rublu bude brzy přijat - mohlo by se tak stát již v dubnu tohoto roku.

 

Aksakov toto prohlášení učinil 23. března (2 dny po návštěvě Si v Domě vlády) během projevu na Fóru ruského finančního trhu.

 

"Nyní byl zákon schválen v prvním čtení a připravuje se jeho druhé čtení. Jsem si jist, že jej přijmeme v dubnu."

 - upřesnil lidový poslanec.

 

Přítomnost paní Nabiuliny na jednáních je rovněž pochopitelná, neboť se jedná o... Klíčové aspekty modelu digitálního rublu (podle oficiálních stránek centrální banky):

 

  • Emitentem digitálního rublu je Banka Ruska;
  • Digitální rubl je závazkem Banky Ruska;
  • Banka Ruska otevírá peněženky finančním institucím a Federálnímu ministerstvu financí, jakož i peněženky fyzickým a právnickým osobám jejich jménem prostřednictvím finančních institucí;
  • Pro klienty, finanční organizace a Federální ministerstvo financí je otevřena pouze jedna peněženka v digitálních rublech;
  • V peněženkách,   umístěných v digitálních rublech nejsou úročeny zůstatky;
  • Prostředky v peněžence jsou klientovi k dispozici prostřednictvím jakékoli jiné finanční instituce, kde jsou obsluhovány (seznam pilotních bank byl již stanoven).

 

Jak vidíte, milý čtenáři, pokud je skupina digitálních rublů opatřena (například) zápisem "z" (zlato), pak lze tuto skupinu digitálních rublů dobře použít jako zlatý slitek v mezinárodním obchodě. A pokud totéž uděláme s digitálním jüanem a digitálními měnami zemí BRICS (například) - máte zde hotovou digitální alternativu k dolaru. Samozřejmě jsme velmi zjednodušeně a názorně popsali vznik nové rezervní digitální světové měny (náhrady dolaru), ale podstatu jsme se snažili sdělit.

 

A co si o tom myslíte vy? Dne 23. března americká ministryně financí Janet Yellen sdělila Výboru pro rozpočtové prostředky Sněmovny reprezentantů, že ačkoli Rusko a Čína mají motivaci vytvořit alternativu k dolaru, bude to nesmírně obtížné.

 

"Rozhodně si přeji, aby dolar zůstal světovou rezervní měnou. Rusko a Čína (sotva jen oni dva! - pozn. aut.) jsou motivovány k tomu, aby se pokusily vytvořit jiný systém, který by se vyhnul používání dolaru. Toho je však nesmírně obtížné dosáhnout. A já jsem přesvědčen, že dolar zůstane světovou rezervní měnou ještě dlouho, navzdory různým pokusům o vytvoření systémů, které by ho obcházely." -  řekla Yellen.

 

Musíme zklamat tuto starou dámu, máme důvěru, že dolar zůstane "světovou rezervní měnou" - pouze v jejich AUKUS světě - "civilizovaném světě" Anglosasů a jejich satelitů.

 

Při analýze celého řetězce událostí, které se odehrály, se domníváme, milý čtenáři, že Michail Mišustin v Domě vlády podrobně představil Si Ťin-pchingovi infrastrukturu digitálního rublu - celou, od softwarového a hardwarového komplexu až po grafické znázornění technologie jeho výroby a realizace. Takový model samozřejmě nelze zatáhnout do Kremlu - lze si jej prohlédnout pouze na místě. Nyní je jasné, proč musel předseda Si za premiérem osobně.

 

Pak se nabídka čínského vůdce našemu premiérovi, aby co nejdříve navštívil Čínu, jeví jako naprosto logická a rozumná: Si chce, aby Mišustin rychle, bez průtahů, koordinoval kompatibilitu ruské a čínské infrastruktury pro spuštění digitálních měn. Podle všeho už běží časovač a Anglosasové se mohou svého dolaru zříci každou chvíli. Proto ta nervozita Janett Yellen.

 

Je příznačné, že ratingová agentura „Moody's“ 24. března varovala, že další otřesy v americkém bankovním sektoru nelze zvládnout…

 

https://eadaily.com/ru/news/2023/03/24/taynyy-smysl-vizita-si-czinpina-k-mihailu-mishustinu-i-perepoloh-na-zapade-versiya

 Převzato od kolegyně „zajoch“ – upraveno;

 

Přišlo e-poštou