Jdi na obsah Jdi na menu
 


Szijártó velvyslanci USA - Nechceme válku, patříme do světové většiny pro mír

7. 5. 2023

Szijártó velvyslanci USA - Nechceme válku, patříme do světové většiny pro mír

6.5.2023 13:17

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijártó obvinil amerického velvyslance v Maďarsku Davida Pressmana z podněcování války, uvedl telex.hu. "Spojené státy se jasně snaží zatlačit Maďarsko do válečného tábora, ale Maďarsko patří ke světové většině pro mír," řekl v pátek na tiskové konferenci ministr.

V posledních dnech se David Pressman vydal na delší návštěvu na venkov. Doprovázeli ho novináři. Velvyslanec se ve středu setkal s uprchlíky a humanitárními pracovníky poblíž ukrajinských hranic, kde řekl: „V Maďarsku se bohužel hodně mluví o pseudokulturní válce. V blízkosti přitom probíhá skutečná válka, ve které na následky agrese Vladimira Putina umírají tisíce lidí.

Pressman také poznamenal, že Szijjártó od začátku války pětkrát navštívil Rusko, aby diskutoval o energetických otázkách, ale nikdy neseděl s ukrajinským ministrem zahraničí Dmytro Kulebou, a zatímco ostatní země se osamostatňují na ruské energetice, Maďarsko posiluje svůj  vztah s Gazpromem.

Péter Szijjártó na to reagoval vyjádřením: „Chci, aby bylo jasno, velvyslanec je velvyslanec, ne gubernátor. Velvyslanci se posílají do jiných zemí, aby zlepšili bilaterální vztahy, ne aby si mysleli, že jsou chytřejší než místní."

Ministr se také dotkl billboardů na podporu Ukrajiny, které se objevily  v několika městech Maďarska a byly financovány americkým velvyslanectvím. Na adresu Pressmana prohlásil, že  je dobrý ve válečné propagandě.Je to vidět na billboardech, je to vidět na jeho prohlášeních,“ prohlásil.

"Chápeme, že se nás Američané snaží zatlačit do válečné propagandy, chápeme, že se nás snaží zatlačit do válečného tábora, ale my patříme do tábora míru," řekl Szijártó.  Životy lze podle něho zachránit jen mírem a válečná propaganda jen zvyšuje počet obětí, uvedl na adresu amerického velvyslance.

 

Jan Urbach

vasevec.info