Jdi na obsah Jdi na menu
 


Symbol obrany nebo cizí nadvlády? Mariánský sloup je zpět na Staroměstském náměstí

4. 6. 2020

Symbol obrany nebo cizí nadvlády? Mariánský sloup je zpět na Staroměstském náměstí

© Foto : Facebook account of Mariánský sloup v Praze na Staroměstském náměstí

ČR

 

Po více než jednom století se na pražské Staroměstské náměstí vrátil mariánský sloup. Hlavní zásluhu na tom má sochař Petr Váňa, který na replice památky z poloviny 17. století pracoval přes dvacet let. O tom, zda se má sloup vrátit na své původní místo, se vedou mnoholeté spory.

Ve čtvrtek v podvečer byly dokončeny hlavní práce na stavbě napodobeniny mariánského sloupu. Váňa spolu se svým týmem na stavbě pracovali od rána a dvoumetrovou sochu Panny Marie na vrchol dříku umístili před šestnáctou hodinou.

© Sputnik / Vladimir Fedorenko

Sýs: Dnes můžeme klidně obnovit Mariánský sloup… Ale co začne, jestli na Letné postavíme památník Stalinovi…

 

Základy sloupu se ale na náměstí objevily už dříve, a to když pražské zastupitelstvo v polovině února s obnovením památky vyjádřilo souhlas. Samotná socha Panny Marie od roku 2004 stála u nedalekého Týnského chrámu.

Váňa na svém díle pracoval dlouhých 23 let a ocenil, že se návrat sloupu nakonec podařilo dohodnout.

„Moje babička, která se dožila přes 90 let a zažila stržení sloupu, mi říkala, že až jednou bude sloup postaven, tak bude na světě lépe. A já, když jsem to dneska viděl, tak si myslím, že na světě o trošku lépe je,“ řekl Váňa ČTK.

Podle něj zbývá dokončit ještě drobné práce, které zahrnují umístění dlažby mezi balustrádou a soklem či osazení jalového schodu, který vyrovná svažující se dlažbu na náměstí přesně do úrovně spodního schodu.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář