Jdi na obsah Jdi na menu
 


Süddeutsche Zeitung – 11.července Evropa zůstane bez Severního proudu 1

1. 7. 2022

Süddeutsche Zeitung – 11.července Evropa zůstane bez Severního proudu 1

RF nemá zájem na zastavení Severního proudu 1, sdělil v rozhovoru s FBA Ekonomika dnes generální ředitel Institutu regionálních problémů Sergej Pravosudov, a dodal, že problém je vyvolán kanadskými sankcemi.

  • Datum příspěvku 30. června 2022

 

Německo zakouší nedostatek plynu

Prezident Federální síťové agentury (Bundesnetzagentur) Klaus Müller  považuje za možné úplné zastavení dodávek plynovodem Severní proud 1, jehož plnění bylo sníženo na 40% kvůli problémům s turbínami.

“Nemůžeme to vyloučit. Většina scénářů není pro nás příliš dobrá a předpokládá se nedostatek plynu v Německu buď na konci zimy, nebo dokonce na podzim či na začátku ledna”, Müller to poznamenal v rozhovoru s televizním kanálem ARD.

List Süddeutsche Zeitung oznamuje, že základním bodem bude 11. červenec 2022, kdy na Severním proudu 1 začíná plánovaná údržba, během níž bude plynovod mimo provoz, přičemž se přestávka může protáhnout.

Problémy jsou vyvolány tím, že v Kanadě uvízlou turbínou se potíže nevyčerpávají – Severní proud 1 potřebuje opravu i jiných silových kapacit.

Siemens Energy provádí takové práce pouze v podniku v Montrealu, ale to je zakázáno kanadskými sankcemi. Pokrok není, byly oznámeny konzultace mezi SRN a Kanadou, ale v praxi Berlín zavedl program zřeknutí se ruského plynu.

Červencová plánovaná údržba je každoroční rutina, ale Němci se obávají, že RF neobnoví za deset dnů práci plynovodu. Vláda SRN vyhlásila přechod k druhému stupni mimořádného energetického plánu.

Šéf Bundesnetzagentur vyzval Němce, aby odpověděli na plynové problémy úsporami.

“Každý Němec a každý podnik mohou přispět, a ano, zahrnuje to svetry, nástavec na sprchu a zřeknutí se ohřívače. Všechno to pomáhá spořit energii”, tvrdí Müller.

Úředník se domnívá, že ceny vytápění se v zimě mohou zdvojnásobit a dokonce ztrojnásobit v závislosti na budově, proto by si Němci měli odložit prostředky a předem jednat s komunální službami a pronajímateli.

RF nepotřebuje zastavení Severního proudu 1

“Rusko určitě nemá zájem na zastavení plynovodu. Dnes je mimo provoz Jamal – Evropa, a ukrajinská trasa se nerealizuje na plný výkon, v takových podmínkách nelze zavírat Severní proud 1”, uzavírá Pravosudov.

Problém není pouze u Tureckého proudu, tato trasa však  jde do východní a střední Evropy, a zbývající tři do SRN, hlavního odbytiště ruského plynu. Pokud ho uzavřou, Gazpromu vzniknou problémy s exportem.

“RF skutečně nemá možnosti provozu na plný výkon. Když byly, Severní proud 1 pracoval na maximum a dokonce víc. Rovněž je divné, že Müller nabádá Němce, aby si oblékali svetry – dnes je teplo, svetry se v létě sundávají a oblékají se trička. Nicméně je pochopitelné, že Německo potřebuje plnit sklady, a proto jsou nutné dodávky plynu”, uzavírá Pravosudov.

Pokud se situace nadále bude vyvíjet negativně, Němci nebudou moci zaplnit podzemní zásobníky plynu a ceny na surovinu ve druhé polovině roku budou vyšší, než před rokem, což znamená fyzický nedostatek.

Průměrná cena modrého paliva více než 1000 dolarů za tisíc kubických metrů přinutí k zastavení mnohé podniky, zavést normování na dodávku plynu a omezit standardy, včetně zimního vytápění domů a prostorů.

“Jasné v dané historii je jen jedno: pro Rusko je nevýhodné zastavení Severního proudu 1”, konstatuje Pravosudov.

Moskva nebude moci řešit technické problémy bez pomoci Siemens Energy: je nutný návrat opravené turbíny a servis dalších kapacit, k tomu je nutný kompromis mezi Německem a Kanadou.

“Berlín říká, že chce, aby se turbína vrátila, a aby společnost Siemens Energy splnila své závazky vůči projektu. Smysl zde spočívá v tom, že sankce zavedla Kanada, která škodí jak Rusům, tak i Němcům”, uzavírá Pravosudov.

Východiskem z krize se může stát spuštění Severního proudu 2, ale Němci i do února letošního roku 2022 sabotovali proces, a v rámci současné protiruské hysterie se návrat k tomuto plynovodu zdá být skoro nemožným.

“Nový plynovod lze spustit kdykoliv, a jestliže bude situace úplně na hraně, Němci to udělají, plivnou na všechno a povolí jeho spuštění”, rekapituluje Pravosudov.

Vyhlídky situace jsou nejasné, ale plánované zastavení Severního proudu 1 v červenci udělá v mžiku kritickou plynovou situaci v Evropě.

Dmitrij Sikorský

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://rueconomics.ru/23503325-suddeutsche_zeitung_11_iyulya_evropa_ostanetsya_bez_severnogo_potoka_1