Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stráž obrany státu

14. 6. 2020

Stráž obrany státu

 

Zvláště od roku 1938, kdy henleinovci útočili nejen na české hraničáře, ale postupně si stále více troufali i na naše celníky, policii, četníky a menší čs. vojenské jednotky, se denně vyznamenávali příslušníci „Stráže obrany státu“ (SOS).  Stáli v první linii tohoto krvavého boje. Mnozí z nich při plnění svých povinností v pohraničí byli raněni, někteří dokonce henleinovci zavraždili.

 

Ptáme se mnohdy, kde jsou naši hrdinové z této doby? Hledáme je a mnohdy ani nenacházíme. Proč? Nepíše se o nich. Nevidíme fotografie jejich hrobů, pamětních desek, pomníků. Jako kdyby se někdo snažil, aby z našich dějin tito skuteční hrdinové odešli do zapomnění.

 

Chápeme to, „sosáci“, jak se jim běžně říkalo, se někomu nehodí do krámu. Bojovali na hranicích proti znacizovaným henleinovcům, ordnerům a frajkorpsákům, proti těm, kteří s říšskými Němci ruku v ruce bourali naší republiku a nakonec z ní udělali, za pomoci západních států, protektorát, který se stal součástí třetí říše. A nezapomeňme na to, že i v henleinovských kruzích se mluvilo, a to již před Mnichovem, o likvidaci našeho národa a plnou germanizaci naše sídelního území. Socáci bojovali i na Moravě. 

 

Ať se již situace vyvíjela jakkoliv, sosáci stáli vždy na svém místě. Co zkusili, co prožili, když nakonec po zradě našich spojenců museli opustit hraniční prostory, které bránili, je pro nás již jen těžko představitelné. ¨

 

O uvedených událostech napsal pan prof. PhDr. Jiří Frajdl, CSc., již před lety, brožurku, kterou jsme vydali. A právě z ní vám budeme postupně přinášet její části. Prosíme, čtěte pozorně, šiřte je mezi svými přáteli. Děkujeme moc. I za vaše uznání vyjádřené symbolem „To se mi líbí“. ¨

Redakce ČNL

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář