Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stovky migrantů přecházejí hranice - Lotyšsko vyhlásilo výjimečný stav

12. 8. 2021

Stovky migrantů přecházejí hranice - Lotyšsko vyhlásilo výjimečný stav

 

Po Litvě nyní Lotyšsko v některých částech země vyhlašuje stav nouze, důvodem je, že v minulých dnech nelegálně vstoupily na hranici stovky migrantů.

Na hranicích Litvy

12. srpna 2021 - 04:20

 

Po vyhlášení nouzového stavu jsou příslušníci pohraniční stráže v zemi oprávněni poslat zpět nelegální migranty - v případě potřeby násilím. Kolik nelegálních migrantů vstupuje do Německa každý den? Píše se v článku na německém webu PolitikStube.

 

Je vždy úžasné, jak mohou ostatní členské státy EU reagovat na nelegální migraci a nejsou kritizovány. Ostnatým drátem jsou vyztuženy obranné linie , masové zatýkání a okamžité repatriace nelegálně vstoupivších migrujících osob, včetně pod pohrůžkou násilí, jsou schváleny, a azylová politika se zpřísnila.

 

K nelegálním hraničním přechodům dochází pouze na vnějších hranicích EU, a právě v tom je rozdíl oproti Německu, které se nachází uprostřed Evropy a má pouze vnitřní hranice, které jsou otevřené ze všech stran.

 

Kvůli rostoucímu přílivu migrantů vyhlásila lotyšská vláda od středy na hranici s Běloruskem výjimečný stav. Nouzový stav bude zaveden v okresech Ludza, Krāslava a Augšdaugava v jihovýchodním Lotyšsku a ve městě Daugavpils a zpočátku bude platit do 10. listopadu. Rozhodnutí vlády v Rize umožňuje pohraniční stráži, vojenským a policejním důstojníkům vrátit mimo jiné silou a speciálními prostředky migranty, kteří nelegálně vstoupili do Lotyšska, zpět do Běloruska. Nařízení navíc stanoví, že úřady postižených regionů zpočátku nebudou přijímat žádosti o azyl po dobu trvání mimořádné události.

 

Situace s nelegálními migranty na lotyšsko-běloruské hranici se zhoršuje již několik dní v řadě. Podle šéfa lotyšské pohraniční stráže Guntise Pujatse bylo během posledních 24 hodin zabráněno překročit hranici a uvězněno kolem 200 nelegálních migrantů. Za čtyři dny předtím to bylo 218 - přibližně sedmkrát více než v celém roce 2020.

 

Ministryně vnitra Maria Golubewaová toto rozhodnutí obhajovala s odvoláním na dramatický nárůst počtu nelegálních hraničních přechodů a označila ho za „zjevnou nutnost“. Vedoucí úřadu vinil z vývoje vládu v Minsku a obvinil ji z vedení „hybridní války“ proti EU

 

(rp,prvnizpravy.cz,politikstube,foto:arch.)