Jdi na obsah Jdi na menu
 


Státní tajemník srbského ministerstva zdravotnictví - Budeme schopni vyrábět vakcínu Sputnik V pro Evropu i celý svět

12. 2. 2021

Státní tajemník srbského ministerstva zdravotnictví - Budeme schopni vyrábět vakcínu Sputnik V pro Evropu i celý svět

© Fotolia / Vladimirnenezic

Téma:

Ruská vakcína proti covidu-19 Sputnik V dobývá svět (8)

 

Státní tajemník ministerstva zdravotnictví Mirsad Derlek v rozhovoru pro Sputnik uvedl, že výroba ruské vakcíny Sputnik V se začne do konce roku. Domnívá se, že Srbsko bude schopno vyrábět vakcíny nejen pro své vlastní potřeby, ale i pro vývoz do Evropy a celého světa.

Tým ruských odborníků dnes navštíví institut Torlak v Bělehradě, aby posoudil technologické možnosti a personál pro výrobu vakcíny.

„Odborníci z Ruska řeknou, nakolik jsou spokojeni s tím, co máme co do výrobních prostorů a kapacit a dají několik doporučení.  Podělíme o své zkušenosti, očekávám od tohoto dialogu jenom to dobré. Samozřejmě, že v Institutu budou nalezeny nedostatky, které budeme muset odstranit. Nejdůležitější ale bude, abychom se domluvili, kdy bude zahájena první fáze výroby. Samozřejmě to nebude natolik jednoduché, abychom mohli začít za pět dní. Přesto je nezbytné zabezpečit splnění všech podmínek, které určují lékařské standardy, v tomhle ohledu si nemůžeme dovolit žádné chyby,“ vysvětlil Derlek.

Derlek se v rozhovoru pro Sputnik zmínil, že proces výroby vakcíny v Srbsku bude rozdělen do dvou fází. První fáze bude spočívat v balení hotové vakcíny Sputnik V, která se bude dovážet z Moskvy. Dodal, že balicí zařízení již bylo zakoupeno a přistoupit k procesu bude možné během dvou až tří měsíců.

Po spuštění první fáze výroby bude podle Derleka Srbsko připravovat všechno pro zahájení druhé fázi. Účelem druhé fáze bude výstavba a vybavení nových výrobních zařízení.

„Projekt přípravy výroby vakcíny by měl být úplně dokončen do konce roku, možná i o několik měsíců dříve. Jsme velmi vděční prezidentovi Putinovi, který projekt schválil. Technologie výroby vakcíny Sputnik V je utajená, vlastní ji pouze odborníci Gamalejova ústavu, ale jsou ochotni se o ni podělit se svými srbskými kolegy,“ dodává tajemník ministerstva zdravotnictví.

O možnosti výroby ruské vakcíny Sputnik V se jedná v několika zemích, včetně Argentiny a Izraele. Některé státy již oznámily časový rámec zahájení výroby vakcíny. V Bělorusku by se mohla vakcína začít vyrábět ve druhém čtvrtletí roku 2021, ve Venezuele v prvním. V Íránu uvedli, že to bude možné v blízké budoucnosti. 

Poznámka ČNL

A co ČR? Dosud se opozice, částečně i s pozicí, věnovala rusofobii, zaříkáváním Putini, podporou ruských i běloruských málomocných „demokratů“ a na vakcínu Sputnik neměla ani čas. Svým ve skutečnosti protičeským choutkám, zabaleným do hávu lidských práv,  popouštěla často s velkou náruživostí uzdu. Skutečnost, že umírají lidé, ji ani nevzrušovala. A tak ve světě, což unikalo její bystré pozornosti, dokonce i v rozvojových zemích, probíhalo očkování. Vakcína Sputník V se stala velmi nedostatkovým zbožím. A nyní chytáme, díky „státnickému nadhledu“ odpovědných vládních činitelů, kočku za ocas. Zatím však bez úspěchu. Maďarsko, Srbsko i další státy jsou před námi.

Pokud někdo nese odpovědnost za smrt druhých, pak je to především ta vládní partička, která řídí boj proti koronaviru. Je jedno, že obviňuje druhé. Odpovědnosti za zmařené životy a dovedení ekonomiky až k počátku krize, ji už nic nezbaví.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář