Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stanovisko Ruské federace k České republice ze dne 28. 11. 2019

29. 11. 2019

Stanovisko Ruské federace k České republice ze dne 28. 11. 2019

O české iniciativě postavit pomník vlasovcům v Praze.

„Další opravdu děsivá zpráva z Prahy. To jsme neočekávali. Jde o novou, děsivou (obvykle říkáme pobuřující, nepřijatelnou) iniciativu zaměřenou nejen na falšování historie, ale na skutečnou reinkarnaci – vytahování z historického hrobu – neonacismu, fašismu a všeho, co je s tím spojeno. Další starosta pražské městské části se rozhodl zesměšňovat památku sovětských vojáků-osvoboditelů a oznámil svůj záměr: postavit pomník válečného zločince Andreje Vlasova, velitele tak zvané Ruské osvobozenecké armády. Teď jsou připraveni velebit ho jako hrdinu Prahy. Chtějí odstranit pomník maršála Ivana Koněva a postavit pomník Andreje Vlasova. Pravděpodobně jste viděli reakci našeho velvyslanectví v České republice. Je obzvlášť divoké sledovat tyto události v předvečer 75. výročí vítězství nad nacismem.

Chtěli bychom připomenout iniciátorům tohoto strašidelného příběhu, že takzvaná Ruská osvobozenecká armáda byla kolaborantskou ozbrojenou formací, vytvořenou nacistickým vedením Třetí říše. V souladu s Chartou Mezinárodního vojenského tribunálu v Norimberku zločiny Andreje Vlasova a těch, kdo patřil jeho skupině, jsou kvalifikovány jako účast na nacisty spáchaných válečných zločinech a zločinech proti lidskosti a napomáhání jim.

Nároky řady hlav městských částí na realizaci extrateritoriální politiky ve svých lokálních městských částech nenacházejí náležitou reakci Ministerstva zahraničních věcí České republiky ani jiných úřadů, které mají zajištovat, aby stát dodržoval ustanovení mezinárodních dokumentů, podepsaných jeho jménem.

Tato otázka není filosofická, ani teoretická, není to otázka veřejného mínění, ani historických preferencí. Je to otázka mezinárodního práva a dodržování závazků státu. Považujeme to za zřejmé tolerování trestního přepisování dějin….“

 Maria Zacharová, mluvčí Ministerstva zahraničních věcí RF

 ZDROJ ZDE: Facebook Ruského velvyslanectví v ČR

Aliance národních sil

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář