Jdi na obsah Jdi na menu
 


Srbsko může změnit postoj k územní celistvosti Ukrajiny

26. 4. 2023

Srbsko může změnit postoj k územní celistvosti Ukrajiny

26.4.2023 10:54

Srbský prezident Aleksandar Vučić kriticky komentoval postoj Ukrajiny ve Výboru ministrů Rady Evropy týkající se vstupu tzv. Republiky Kosovo do Rady Evropy. Vučić v úterý oznámil, že jeho země může přehodnotit svůj přístup k Ukrajině, konkrétně k její územní celistvosti. Kyjev se zdržel hlasování, což bělehradské úřady interpretovaly jako podporu uznání Kosova. Zdržení se v otázce členství Kosova v Radě Evropy se podle Bělehradu rovnalo uznání Kosova.

Srbsko dosud obvykle na mezinárodní úrovni odsuzovalo porušování územní celistvosti Ukrajiny. Nyní ovšem Vučić prohlásil: „Pokud existuje někdo, kdo ignoruje územní celistvost Republiky Srbsko, proč bychom měli respektovat jeho územní celistvost?” „Proč bychom měli spěchat s ochranou územní celistvosti někoho jiného, když můžeme mlčet, když tito lidé jsou otevřeně proti územní celistvosti Srbska?” - dodal s udivením srbský prezident. Uvedl také, že před hlasováním Ukrajina požádala o přestávku na konzultaci s USA.

Když byl požádán, aby se vyjádřil k postoji Ukrajiny k hlasování, zdůraznil, že jde o velmi důležitou věc. Oznámil také „velké změny“ v politice Srbska – „ne tektonické, ale hluboké a důkladné“. Dodal však, že to neznamená, že Srbsko opustí respekt k mezinárodnímu právu nebo Chartě OSN. Varoval také, že hlasování na květnovém summitu Rady Evropy v Reykjavíku, "kde bude muset každý podporovat územní celistvost Ukrajiny a Moldavska", by se mohlo ubírat jiným směrem.

Proti členství tzv. Republiky Kosovo v Radě Evropy hlasovaly Rumunsko, Kypr, Španělsko, Ázerbájdžán, Gruzie, Maďarsko a samotné Srbsko. Překvapením bylo, že se hlasování zdržely Řecko, Ukrajina, Slovensko, Bosna a Hercegovina a Moldavsko, které dosud považovaly Kosovo za součást Srbska. Srbský ministr zahraničí Ivica Dačić neskrýval zklamání z jejich postoje a pochválil Maďarsko za to, že na schůzce aktivně vystoupilo proti přijetí návrhu na přijetí.

V pondělí Výbor ministrů Rady Evropy schválil žádost o členství částečně tzv. Republiky Kosovo. Nyní jej musí schválit Parlamentní shromáždění Rady Evropy. Rada Evropy sdružuje 46 států, včetně všech států Evropské unie. Ke vstupu nové země jsou potřeba dvě třetiny hlasů.

Srbsko ztratilo kontrolu nad Kosovem v důsledku agrese NATO v roce 1999, když pod vlivem USA podpořilo tzv. Kosovskou osvobozeneckou armádu (UCK), která ještě krátce před tím byla považována v USA za teroristickou organizaci. Za podpory NATO se albánští separatisté chopili moci a v roce 2008 vyhlásili svou státnost. Republiku Kosovo uznává méně než polovina zemí světa.

Foto: Printscreen TV B92

Jan Urbach

vasevec.info