Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spojence najde pouze ten národ, který prokáže vlastní odhodlání hájit svoji svobodu a suverenitu

10. 10. 2019

Autor: Tomio Okamura | Publikováno: 9.10.2019 

Dámy a pánové, vážení hosté, drazí přátelé, děkuji za pozvání a možnost vás pozdravit a říct pár slov. Téma tohoto semináře je zcela zásadní - obrana vlasti a povinnost nás občanů ji bránit.

Je velmi smutný fakt, že toto téma, tedy hlavně povinnost bránit vlast, je dlouhodobě tabu. Politici si prostě nedovolí rozzlobit mládež tím, že by jim připomněli brannou povinnost.

Armáda České republiky by chtěla do roku 2026 navýšit počet vojáků v celé zemi až na 30 000. Nyní je jich kolem 21 000. Jsem přesvědčen, že naše armáda má být určena především k zajištění obrany území České republiky.

Hranice naší republiky je dlouhá 2290 km. Asi tušíte, kam mířím - pokud bychom chtěli jen ohlídat hranici tak dnes nám nevychází ani dostatečný počet vojáků na ochranu našich hranic třeba v případě velké a náhlé migrační krize. Máme půl vojáka na sto ekonomicky činných obyvatel, zatímco běžně je počet příslušníků armády takový, že připadá jeden voják na sto ekonomicky činných obyvatel. Naše armáda by tedy měla být jednou taková, jakou dnes máme, ale chybí dostatek vhodných lidských zdrojů.

Pokud bychom čelili vážné bezpečnostní krizi, zdá se, že nám chybí téměř vše. Nemáme připravené lidské ani materiální zálohy. Minulost, ať už rok 1939 nebo 1968 navíc ukazují, že plně spoléhat na zajištění bezpečnosti prostřednictvím spojenců je naivní a může znamenat hořké vystřízlivění.

Panuje mýtus, a já říkám hodně falešný a úmyslně falešný mýtus, že země naší velikosti nemá jinou možnost než plně spoléhat na spojenecké svazky.

Spojence najde pouze ten národ, který prokáže vlastní odhodlání hájit svoji svobodu a suverenitu.

Klasickou ukázkou je deseti milionový Izrael obklopený fanatickými, zákeřnými a brutálními nepřáteli. Izrael nikdy nepřestal tvrdě hájit své zájmy. Historie ho tvrdě poučila, že musí především spoléhat sám na sebe. Jako druhý příklad chci zmínit Švýcarsko. Země uprostřed míru důsledně a s respektem udržuje mimořádně efektivní systém mobilizačního rozvinutí obraných sil. Tato bohatá země ví, že musí své bohatství bránit a to schopností mobilizovat doslova každého Švýcara k obraně země. Před systémem a odhodláním Švýcarů couvnul i Hitler během druhé světové války.

Porazit jde armády, ale nejde porazit národ, který se nevzdá. Je základním právem svobodného občana bránit svou zem. Opakuji, především právem. Pokud ho tohoto práva zbavíte, stává se ze svobodného občana otrok. Stojíme před zásadní politickou otázkou. Má česká politika ambici definovat vlastní zájem na obraně země jako zásadní znak nezávislosti, nebo se této schopnosti vzdáváme a zbavujeme. Pokud se jí zbavujeme, činíme tak ze své lenosti, hlouposti, neodpovědnosti, anebo je to záměr spojený s postupující ztrátou politické nezávislosti naší země?

Pokud se rozhodneme situaci změnit, je třeba v prvé řadě začít vychovávat z občanů vlastence a ve druhé řadě je třeba dát jim možnost připravit se ke skutečně účinné obraně země. Obraně založené, a to podtrhuji, na finančním rámci, který musí vycházet z ekonomických možností naší země a z odpovědného posouzení rizik.

Dámy a pánové, hnutí SPD dlouhodobě prosazuje zvýšení branné schopnosti naší země - souhlasíme s tím, že je potřeba znovu zavést evidenci mladých mužů a umožnit přípravu širších lidských i materiálních záloh pro armádu. Musíme v tomto ohledu dělat odpovědnou politiku, jinak si zahráváme se svobodou této země a s budoucností našeho národa.

Děkuji za pozornost a děkuji také poslanci SPD plukovníkovi v.v. ing. Radovanu Víchovi, že tento seminář uspořádal.

Euportal.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář