Jdi na obsah Jdi na menu
 


SPD chce, aby Česko požadovalo reparace za německou okupaci. Po vzoru Polska

8. 9. 2022

SPD chce, aby Česko požadovalo reparace za německou okupaci. Po vzoru Polska

7. září 2022  14:35,  aktualizováno  16:05

Opoziční hnutí SPD žádá, aby česká vláda po vzoru Polska požadovala po Německu reparace za škody způsobené nacistickou okupací za druhé světové války. Na úterní tiskové konferenci ve Sněmovně to řekl předseda SPD Tomio Okamura. Podle odhadů by Česko mělo mít nárok na minimálně čtyři biliony korun, doplnil.

SPD postoj k německým reparacím zveřejnila poté, co se Polsko v těchto dnech rozhodlo oficiálně žádat po Německu reparace za nacistickou okupaci. Minulý týden to oznámil šéf vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński. Varšava odhaduje, že škody způsobené nacistickým režimem činí 6,2 bilionu zlotých (zhruba 32 bilionů korun).

Polský požadavek podle Okamury ukazuje na zbabělost a lži mnoha českých vládních politiků, kteří opakovaně tvrdili, že žádat o úhradu válečných reparací není už právně a politicky možné.

Že je otázka reparací uzavřena, ale opětovně slyší od Německa i Polsko. „Stejně jako předešlé spolkové vlády mohu poukázat na to, že tato otázka byla z hlediska mezinárodního práva definitivně vyřešena,“ vzkázal včera do Varšavy německý kancléř Olaf Scholz.

Okamura považuje nárok za legitimní: „Nacistická okupace způsobila smrt více než 360 tisíc našich občanů a ohromné hospodářské a majetkové škody. Máme evidentní právní nárok na to, aby nám Německo vyplatilo reparace, a jsme tím povinni našim předkům a všem obětem nacistické okupace.“

Československé reparační nároky činily v dobové měně 306 miliard. Podle Okamury Německo dosud zaplatilo pouze 0,07 procenta. Podle dřívějších informací ale byly uhrazeny ze čtyř procent. Takovýto rozdíl mezi nároky a vyplacenou částkou vznikl i u dalších zemí, včetně západoevropských.

„Podle hodnověrných odhadů a propočtů na základě vývoje hodnoty měny a cen nám Německo dluží ještě minimálně čtyři biliony korun, některé odhady hovoří až o 15 bilionech,“ řekl Okamura. SPD podle něj o řešení žádalo už vládu Andreje Babiše, jež to odmítla s poukazem na možné narušení vztahů s Německem. Premiéra Petra Fialu k tomu chce SPD vyzvat tento týden.

V reakci na dotaz redakce iDNES.cz, zda SPD má v úmyslu žádat odškodnění i za invazi z roku 1968, Okamura odpověděl: „Právo na reparace (od Německa, pozn. red.) nám přiznala Postupimská konference i reparační konference v Paříži. V tomto smyslu postupuje Polsko a jsem přesvědčený o tom, že i Česká republika by měla v souladu s platným mezinárodním právem požadovat vyplacení reparací, které nám Německo stále prokazatelně dluží. O nevypořádané reparace se hlásí i Řecko“.

K stejnému postoji ohledně ruské invaze v roce 1968 se podle něj SPD nepřiklání, protože žádná mezinárodní konference Česku odškodné nepřiznala. „S pobytem jakýkoliv cizích vojsk na našem území a okupací našeho území jakýmikoli cizími vojsky samozřejmě nesouhlasím, ať jsou sovětská, americká nebo německá. A odsuzuji vpád cizích vojsk na naše území v roce 1968,“ doplnil.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/spd-reparace-druha-svetova-valka-nemecko-okupace.A220906_144618_domaci_vapo