Jdi na obsah Jdi na menu
 


Směšný ministr a kabinet na odpis

27. 6. 2023

Směšný ministr a kabinet na odpis

 Marek Řezanka

 Nic tak názorně neukázalo tragičnost Fialova kabinetu jako víkendové události v Rusku, konkrétně vzpoura wagnerovců. Český ministr zahraničí pouze potvrdil, že si nezaslouží jiné označení než Bakalář. Neměl 24. 6. na práci nic lepšího, než na Twitteru uveřejnit pubertální status: „Koukám, že se moje letní dovolená na Krymu přibližuje.

 Něco takového je diplomata, natož ministra zahraničí, naprosto nehodné. Ukazuje to nevyzrálost a nekompetenci dotyčného. Každý skutečný diplomat totiž čeká – a nevyjadřuje se. Shromažďuje informace – a připravuje se na různé scénáře, aniž to jakkoli troubí do světa. Bakalář se toliko zesměšnil – a měl-li nějaké zbytky autority, pak je totálně pozbyl.

 Na jedné straně nám zde probíhají politické procesy, jako je ten s učitelkou Martinou Bednářovou, která toliko žákům ukazovala, že nemohou věřit mediální mainstreamové propagandě – a měli by být schopni si utvářet svůj vlastní pohled, kdy budou čerpat z mnohem více zdrojů. Na straně druhé nám politici naskakují na hoaxy – a šíří je, aniž by za to stanuli před soudem.   

 Je katastrofální v přímém přenosu vidět, jak naši političtí představitelé, zvláště ti, kteří od rána do noci mluví o dezinformacích, sami dezinformace šíří – a to tehdy, pokud se jim hodí do jejich vidění světa. Nic neověřují – jen slepě přejímají. Fialova vláda v plné nahotě ukázala, že bude fandit každému, kdo je proti současnému ruskému režimu, i kdyby to byl člověk, který by Rusko na Ukrajině dovedl k okamžitému a tvrdému vítězství. Fialově vládě evidentně na nějakém tom ukrajinském životě nesejde – hlavně, když se zbaví Putina. Takovéto chování neumím nazvat jinak než infantilní, a děsím se skutečnosti, že nám vládnou lidé bez schopnosti politické analýzy. Kdyby Fialovy ministry vystřídali večerníčkoví žáci 3. B včetně Pažouta s Horáčkem, nemohli by si počínat hůře. Fialův kabinet je zralý na demisi.   

  

Sliby se plní…

 

V čele nemá diplomata

resort zahraničí.

Pubertální mladík chvátá,

jak ten resort zničí.

 

Aniž něco dlouho zkoumá,

stanovisko vydá:

Projeví se jako ňouma,

je to velká bída.

 

K čemu dělat analýzy?

Není z těch, kdo myslí.

Myšlení je chlapci cizí,

jako práce s čísly.

 

On je expert na statusy,

v nichž najevo dává,

že ministr válčit musí,

když mu schází hlava.

 

Nic si tedy neověří,

a hned si je jistý,

kdo že z jakých vyjde dveří,

komu sochat busty.

 

Krvavého Prigožina

nekriticky chválí.

Vypustil by klidně džina,

tak je ten kluk zralý.

 

Ministr nám sklouzl snadno

do dezinformací.

Úctu dávno nemá žádnou,

každým slovem ztrácí.

 

Ať ho všichni popoženou:

Co jsou dobré zprávy?

Na Krymu ať dovolenou

tak, jak slíbil, stráví