Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skandál s ovacemi ukrajinskému nacistovi v kanadském parlamentu má další pokračování

29. 9. 2023

Skandál s ovacemi ukrajinskému nacistovi v kanadském parlamentu má další pokračování

 

Článek o skandálním vyznamenání banderovského nacisty v kanadském parlamentu s ovacemi ve stoje jsme uveřejnili 25. září. Kanadská veřejnost se proti tomuto skandálnímu aktu vzbouřila a vyžádala si nápravu… Jestlipak jim dojde, že celý dnešní ukrajinský režim je jen pokračováním genocidního banderovského nacizmu z 2. světové války?

 

Datum příspěvku 29. září 2023

 

Dnes 98letý Hunka byl za války příslušníkem nacistické divize SS, která se dopouštěla zločinů proti lidskosti. U příležitosti návštěvy Zelenského v Kanadě pozvali Hunku do kanadského parlamentu a dostalo se mu ovací všech poslanců vestoje. Na jeho nacistickou minulost poté upozornily židovské a izraelské nadace, vznikl veliký skandál, a tak Kanaďanům nezbylo, než zařadit zpátečku.

 

1) Šéf kanadské Dolní sněmovny Anthony Rota, který nacistu Jaroslava Hunku pozval do parlamentu, učinil pokání, omluvil se za nesprávný postup a oznámil svou rezignaci na úřad.

 

2) Sám Jaroslav Hunka čelí silnému tlaku veřejnosti a tlaku čelí také kanadské orgány justiční, jak se postaví ke kauze válečného zločince. Aby nemusely začít stíhat staříka pro zločiny proti lidskosti (u kterých není promlčecí lhůta), odsouhlasil Hunka, že se obratem vystěhuje z Kanady do některé jihoamerické země, která válečné zločince nestíhá a nevydává, aby se celá kauza zametla pod koberec.

 

3) Na veřejnost vybublal v té souvislosti další skandál. Ukrajinská kanadská komunita nechala před časem postavit pomník na počest bojovníků za svobodu z UNA – Ukrajinské národní armády, která působila jako součást Wehrmachtu na východní frontě. Památník se nachází v Oakville na ukrajinském hřbitově sv. Volodymyra v soukromém vlastnictví a je věnován 1. ukrajinské divizi, která vznikla po reformaci 14. divize Waffen Grenadier SS. Na hřbitově jsou pohřbeni veteráni divize, ukrajinští kolaboranti s nacistickým Německem, které po válce spojenci přesunuli do Kanady, a také členové jejich rodin. Na pomník už několik roků upozorňují místní aktivisté a požadují jeho odstranění. Nyní využívají nastalé situace a na neadekvátní oslavu nacistické minulosti Ukrajiny znovu upozorňují.

 

Marie Divišová, zdroj

novarepublika.online