Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sina - V případě války porazí USA Rusko za 7 dní? Omyl!

23. 2. 2020

Sina - V případě války porazí USA Rusko za 7 dní? Omyl!

Čínský portál Sina poukázal, že někteří američtí vojenští odborníci veřejně tvrdí, že pokud vypukne válka mezi USA a Ruskem, tak k tomu, aby se zničila ruská armáda, bude stačit pouze sedm dní.

23. února 2020 - 09:01

 

V posledních letech se vztahy mezi Amerikou a Ruskem zhoršily a riziko války mezi oběma zeměmi se zvýšilo, konstatoval čínský portál Sina.

 
Tato prohlášení přitáhla velkou pozornost zájemců o vojenské záležitosti. Je možné, že americká armáda bude schopna obsadit celé Rusko za pouhých sedm dní? A ruská armáda nevydrží déle než sedm dní? Skutečná situace je pro Američany mnohem odstrašující. Přestože jsou Spojené státy výrazně početnější, než ruské ozbrojené síly, Rusko disponuje obrovským množstvím jaderných zbraní. Pokud Rusko začne využívat svůj jaderný potenciál, zničí USA. Ukazuje se, že jsme byli uvedeni v omyl a Rusko je docela schopné porazit Spojené státy, zdůraznil čínský portál.

 

Nejprve o Blitzkriegu americké armády. Během slavné operace „Eldorado Canyon“ v roce 1986 americká armáda zaútočila na radarový systém a libyjské letiště. Úder trval jen 18 minut. Libyjské letectvo bylo okamžitě ochrnuto a nemohlo podniknout odvetný úder. Během války v Iráku použila americká armáda podobnou taktiku - nejprve ochromila iráckou radarovou stanici a poté nasadila letecké síly k útoku na pozemní cíle. Kombinované pozemní síly brzy ukončily válku v Iráku a používaly k útoku a eliminaci cílů vyspělé jednotky a zbraně. Pokud však vypukne válka mezi dvěma nejmocnějšími zeměmi na světě, bude Rusko schopno správně reagovat na americkou vojenskou strategii?

 

Po zhroucení Sovětského svazu se Rusko stalo jeho hlavním nástupcem. Přešla na něj drtivá většina vojenského dědictví SSSR, a díky tomu má nyní největší jaderný arzenál na světě. Kromě toho země také získala od Sovětského svazu velké množství mezikontinentálních raket, bojových letadel, válečných lodí atd. Rusko vyrábí a vyváží část výzbroje a výzbroje do jiných zemí a výnosy z prodeje používá k vývoji a nasazení ještě vyspělejších typů zbraní. Nelze tedy podceňovat vojenskou moc tohoto státu.

 

Zároveň má Rusko vysoký stupeň strategické hloubky. Rusko je největší zemí na světě a rozkládá se na ploše 17 milionů čtverečních kilometrů. To je téměř dvojnásobek velikosti Spojených států. Rusko se táhne přes euroasijský kontinent, hraničí s Baltským mořem na severozápadě, s Černým mořem na jihozápadě a hranicí s Aljaškou přes Beringovu úžinu v nejvýchodnějším bodě. Délka země od severu k jihu je 4 000 km a od jihu k západu - 9 000 km. I bez ruské vojenské síly bude pro Spojené státy velmi obtížné v krátké době obsadit tak obrovské území.

Navíc Rusko vlastní kolosální strategické jaderné síly a velké množství moderních strategických zbraní. Navzdory snížení počtu vojáků je ruská armáda vybavena novými typy „smrtelných zbraní“, včetně hyperzvukových raket Avangard, mezikontinentálních balistických raket Sarmat a mezikontinentálních raket Topol-M, které jsou v provozu již dlouhou dobu. Ruská armáda je proto schopna na začátku války dát odpor uvedenými zbraněmi.

 

Mezi země, které vlastní jaderné zbraně, patří Rusku první místo na světě v počtu jaderných hlavic. Americká armáda má více než 4 000 jaderných hlavic, zatímco Rusko jich má více než 5 000. Kromě toho Rusko úplnou jadernou triádou: strategickými bombardéry Tu-160 a Tu-22M pro útok ve vzduchu a četné odpalovače sil pro odpalování mezikontinentálních raket ze země. Kromě toho je na Trans-Sibiřské železnici skrytý vojenský raketový systém a v moři se pohybují jaderné ponorky třídy Borej. Rusko se tak nebojí žádných provokací a hrozeb ze Spojených států, dodal činský portál Sina.

 

(kou, prvnizpravy.cz, sina.com, foto: arch.)