Jdi na obsah Jdi na menu
 


Silnější než NATO“. USA zakládají silný vojenský pakt východně od Ruska

29. 6. 2021

Silnější než NATO“. USA zakládají silný vojenský pakt východně od Ruska

20:54 28.06.2021

Americká letadlová loď Carl Vinson - Sputnik Česká republika, 1920, 28.06.2021

© REUTERS / U.S. Navy Photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Tom Tonthat

 

Stovky tisíc vojáků, útočné letadlové lodě a strategické letectvo. Pentagon rychle zásobuje zbraněmi asijsko-tichomořský region. Washington se těsně přiblížil k vytvoření vojenského bloku, který bude podle odhadů expertů NATO v Asii. I když vytčený cíl zní zadržování Číny, vážně se to projeví také na bezpečnosti Ruska.

 

Úplná kontrola

O založení vojenského paktu v Asii podobajícího se Severoatlantické alianci začali mluvit již koncem nultých let. V roce 2007 japonský premiér Šinzó Abe navrhl organizaci Dialog čtyřstranné bezpečnosti za účasti v prvních etapách USA, Japonska, Austrálie a Indie.

 

Pak se měly připojit další asijské státy hraničící s Čínou. Je jasné, že za tím stojí Američané, kteří považují Čínu za hlavního geopolitického nepřítele.

Japonsko velmi závisí na USA, na ostrovech již dávno zakotvila americká námořní pěchota, byly postaveny velké základny, Washington zásobuje japonské Síly sebeobrany zbraněmi a technikou.

 

Dalším satelitem Američanů v Tichomoří je Austrálie, hlavní spojenkyně USA mimo NATO. Australané se zúčastnili války v Perském zálivu, válčili v Afghánistánu a Iráku. Ozbrojené síly této země čítající 80 tisíc vojáků mají tanky Abrams, obrněná vozidla pěchoty M113, houfnice M198 a M2A2, raketové systémy Javelin a pušky M4A1, z letecké techniky jsou to vrtulníky Chinook a Černý jestřáb.

 

Podle údajů Hlavní správy Generálního štábu RF urychlují Američané založení protičínské koalice na základě Dialogu čtyřstranné bezpečnosti. Přitom vyvíjejí aktivní vliv na Indii. „Kromě Austrálie a Japonska přikládají zvláštní význam zapojení do tohoto formátu Indie, která tradičně samostatně provádí svoji zahraniční politiku,“ řekl náčelník správy, admirál Igor Kostjukov.

 

Doktor vojenských věd Konstantin Sivkov má za to, že se Washington snaží zapojit do aliance také další země, například Filipíny a Indonésii.

Potřebují velký blok, který by zahrnul celou západní část Pacifiku,“ řekl. „Ohrožuje to samozřejmě Rusko. Všechno se přece děje u našich východních hranic. Aktivity USA mohou vést k založení vojenského paktu RF a Číny. Pak vyvstane naléhavá otázka pro Indii, buď přejít na stranu Američanů s dost těžkými následky anebo podpořit Rusko,“ uvedl.

 

Hra pomocí rozporů

Expert učinil předpoklad, že se za tohoto vývoje událostí změní Šanghajská organizace pro spolupráci, které se účastní jak Rusko, tak Čína a Indie, ve vojensko-politický blok se zapojením dalších zemí.

Pro USA to vážně zkomplikuje situaci