Jdi na obsah Jdi na menu
 


Si -Ťin pching - Nespravedlnost vůči Palestincům nemůže pokračovat

13. 12. 2022

Si -Ťin pching - Nespravedlnost vůči Palestincům nemůže pokračovat

13.12.2022 08:39

Čínský prezident Si Ťin-pching v Rijádu v Saudské Arábii vyjádřil nespokojenost s „nespravedlností, kterou utrpěli Palestinci“ a znovu potvrdil čínskou podporu nezávislému palestinskému státu, uvedla agentura Anadolu. "Historická nespravedlnost, kterou trpěli Palestinci, nemůže pokračovat," řekl čínský prezident.

Si Ťin-pching zdůraznil nutnost poskytnout Palestině „plné členství v OSN“ a pronesl, že Peking „podporuje dvoustátní řešení a zřízení palestinského státu v hranicích z roku 1967 s východním Jeruzalémem jako hlavním městem“.

Řekl, že čínsko-arabský summit považuje za „určující událost v historii čínsko-arabských vztahů“. "Čínská a arabská strana by měla posílit solidaritu a spolupráci a vybudovat komunitu pro blízkou budoucnost," dodal. "Jsme ochotni realizovat společné závazky z arabské strany, jako je posílení rozvoje, zdraví a potravinové bezpečnosti," dodal.

Čínský prezident Si Ťin-pching v pátek řekl vůdcům Perského zálivu, že jeho země bude usilovat o nákup ropy a plynu v jüanu, aby podpořila cíl Pekingu etablovat svou měnu na mezinárodní scéně a oslabit vliv amerického dolaru na světový obchod.

Si Ťin-pching hovořil v Saúdské Arábii, kde korunní princ Muhammad bin Salmán uspořádal dva arabské summity s čínským vůdcem. Během čínského prezidenta bylo oznámeno prohlubování ekonomických vazeb. Princ Mohammad na začátku pátečních jednání ohlašoval „historickou novou fázi ve vztazích s Čínou“.

Si Ťin-pching uvedl, že Peking bude i nadále dovážet velké množství ropy ze zemí Perského zálivu a zvyšovat dovoz zkapalněného zemního plynu a dodal, že jejich země jsou přirozenými partnery, kteří budou nadále spolupracovat na rozvoji těžby ropy a plynu. Rijád je předním čínským dodavatelem ropy a obě země ve společném prohlášení znovu potvrdily důležitost stability globálního trhu a energetické spolupráce a zároveň se snažily podpořit obchod s neropnými produkty a posílit spolupráci v oblasti mírové jaderné energie.

Předtím čínský prezident uvedl , že jeho návštěva předznamenala novou éru ve vztazích a vyjádřil naději, že arabské summity se stanou „milníkem v historii čínsko-arabských vztahů“. Doplňme, že Saúdská Arábie a její spojenci v Perském zálivu se vzepřeli tlaku USA, aby přerušily vztahy s Čínou a ukončily spolupráci v rámci OPEC + Rusko se záminkou ruské operace na východě Ukrajiny.

Foto: Si Ťin-pching a palestinský prezident Mahmúd Abbás

Jan Urbach

vaše věc.cz