Jdi na obsah Jdi na menu
 


Schwarzenberg prohrál v momentě, když poslal Beneše do Haagu

10. 9. 2023

Schwarzenberg prohrál v momentě, když poslal Beneše do Haagu

Zdroj: TV Nova

Aktualizováno 11:27, 27. 1. 2013 27. 1. 2013, 11:12

 

Ve druhém kole prezidentských voleb přesvědčil voliče Miloš Zeman. Proč Karel Schwarzenberg prohrál? Nejvíc mu uškodilo to, když poslal prezidenta Beneše před soudní tribunál.

 

Kontroverzní Benešovské dekrety

 

Karel Schwarzenberg se ohledně dekretů vyjádřil, že nejdou zrušit, protože zanikly díky přijetí Listiny základních práv a svobod. Dodal, že Němcům by už nikdo majetek nevracel. Upozornil ale, že Beneš by dnes za svoje rozhodnutí skončil před mezinárodním soudem v Haagu a Němcům se omluvil. Toto jeho vyjádření bylo však záměrně překrouceno a objevovaly se výkřiky, že Němci si budou nárokovat zabavený majetek.

 

 

Otázka češství

 

Češi nedokázali překousnout, že Karel Schwarzenberg má "cizácký původ", jeho manželka mluví pouze Německy a knížeti je špatně rozumět. Jak sám říká, žbrblá.

 

Věk

 

Karel Schwarzenberg patřil mezi nejstarší kandidáty a i tento fakt hrál v jeho neprospěch. Přestože podle lékařské zprávy byl k výkonu funkce způsobilý, mnoho lidí o tom pochybovalo. Jeho pospávání ve Sněmovně nedělalo dobrý dojem.

 

 

Inzerát v Blesku

 

Pravděpodobně nerozhodnuté voliče ovlivnil i inzerát v Blesku proti Schwarzenbergovi. Na celé stránce byl otištěn text s titulkem "Nevolte Karla Schwarzenberga", kde kandidáta obviňují například z toho, že "připravuje půdu pro vrácení majetku potomků válečných zločinců". Inzerát zadal pražský advokát Vladimír Zavadil.

 

Podpora velkých stran

 

ČSSD podpořila Miloše Zemana, zatímco ODS Karla Schwarzenberga. Slovo sociálních demokratů mělo pravděpodobně velkou váhu, protože se momentálně těší daleko větší oblibě než občanští demokraté.

 

 

 Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/269043-schwarzenberg-prohral-v-momente-kdyz-poslal-benese-do-haagu?campaignsrc=tn_clipboard