Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rutte - Tleskám Vladimíru Putinovi stejně, jako tleskám panu Trumpovi…

21. 6. 2024

Rutte - Tleskám Vladimíru Putinovi stejně, jako tleskám panu Trumpovi…

21.6.2024 06:28

J. Vyvadil: NATO podle většiny, tj. nezápadního světa je hlavním zdrojem napětí a konfliktu mezi Západem a Ruskem a je načase, aby ve své nenávisti, kterou stále více pumpuje do světa hezky rychle zvolnilo. Mark Rutte to s Donaldem Trumpem uměl. Jak známo, stále jej lákala představa opustit NATO. Rutte zachránil mimo jiné jedno se setkání s lídry NATO, které hrozilo výbuchem a kdy Trump chtěl uraženě odejít. Je to prosté: Onen silácký Trump prostě nenávidí války, zejména ty americké…

Portál Politico.eu přinesl analýzu 5 výzev pro příštího šéfa NATO Marka Rutteho, autorem je Stuart Lau,   a vybral jsem pro vás to podstatné.

-x-x-x-

Od Trumpa po Wilderse, od nedostatku peněz po nedostatek systémů protivzdušné obrany bude mít příští generální tajemník NATO napilno.

Kampaň odcházejícího nizozemského premiéra na post generálního tajemníka skončila ve čtvrtek, kdy si zajistil podporu všech 32 spojenců NATO.

Rutte, který řídil pátou největší ekonomiku EU již 14 let, je široce chválen jako efektivní tvůrce konsensuálních dohod. (J.V: Byť nenávist vůči Viktoru Orbánovi vypudil na nejvyšší míru, i proto se Viktor takticky se nechal měsíce prosit, než s ním souhlasil)

 Zde je pět nejtěžších témat, se kterými se bude muset vypořádat.

  1. Možný návrat Donalda Trumpa

Čtyři týdny poté, co Rutte nastoupí do nové funkce, jdou Američané k volbám a mohli by znovu zvolit Donalda Trumpa, skeptika vůči NATO.

Během kampaně Trump vyhrožoval, že pokud se vrátí do Bílého domu, omezí americkou pomoc Ukrajině. Pokud to dodrží, mohlo by to zasadit těžkou ránu důvěryhodnosti spojenců NATO při pomoci Ukrajině bránit se proti Rusku, vzhledem k tomu, že USA jsou zdaleka největším dárcem vojenské pomoci Kyjevu.

Trumpovo znovuzvolení také téměř jistě zhatí plán NATO připravit Ukrajinu na její budoucí členství, včetně snah o dokončení westernizace ukrajinské armády původně sovětského typu.

Země NATO loni slíbily, že "budou v pozici, kdy budou moci rozšířit pozvání Ukrajiny ke vstupu do aliance, pokud s tím spojenci budou souhlasit a budou splněny podmínky".

Soudě podle Trumpovy nedávné charakteristiky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského však tento závazek vypadá vratce.

Zelenskyj "může být největším obchodníkem ze všech politiků, kteří kdy žili," řekl Trump minulý týden na předvolební akci. "Právě před čtyřmi dny odešel s 60 miliardami dolarů (poté, co podepsal desetiletou bezpečnostní dohodu s prezidentem Joe Bidenem), přišel domů a oznámil, že potřebuje dalších 60 miliard dolarů. Nikdy to nekončí."

  1. Putinův zimní útok na Ukrajinu

Jakmile Rutte nastoupí do úřadu, Ukrajina ho s blížící se zimou požádá o pomoc.

V posledních měsících Rusko zintenzivnilo údery proti ukrajinským tepelným elektrárnám a přehradám – infrastruktuře, jejíž úplná oprava trvá měsíce, ne-li roky.

Scénář Kremlu není nový. Během první válečné zimy v letech 2022 až 2023 byla ukrajinská energetická síť vážně napadena.

Klíč podle odcházejícího šéfa NATO Stoltenberga spočívá ve větším počtu systémů protivzdušné obrany, které by mohly chránit dodavatele energie a také pracovníky údržby pracující na opravách poškozených zařízení.

Země NATO také bojují o vyslání – nebo v případě Rutteho vlastní země o vybudování – systémů protivzdušné obrany. Ale Evropa jich tolik nemá, pokrok v USA se zpozdil v Kongresu a země blízké Rusku nejsou v této nebezpečné době ochotné vzdát se svých vzdušných štítů.

  1. Přimět členské státy NATO, aby zaplatily

NATO tento týden oslavilo rekordní počet spojenců, kteří dosáhli cíle 2 % HDP ve výdajích na obranu – 23. Nizozemsko tuto hranici po letech zaostávání letos právě překročilo.

To však znamená, že třetina aliance stále neplní svůj slib, přestože tento slib učinila před 10 lety.

Jihoevropské národy patří k nejhorším provinilcům.

V Itálii odhady pro rok 2024 předpokládají mírný pokles z již tak nízkých 1,5 procenta v loňském roce. Španělsko letos utratí jen 1,28 procenta. Sousední Portugalsko se zavázalo 1,55 procenta.

"Špatná bilance našich středomořských přátel je pro Trumpa dokonalou zbraní," řekl vysoce postavený diplomat z pobaltského regionu, kterému byla zaručena anonymita, aby mohl svobodně hovořit o náladě v NATO. Region je silným zastáncem tvrdšího přístupu k Rusku. (J.V.: Jsou to zkrátka váleční jestřábové, kteří tím více, co sami na boj s Ruskem nemají, o to více válečnické nálady vyvolávají)

Blíže k Trumpově půdě je však situace stejně špatná. Kanada, která je členem NATO od samého počátku v roce 1949, se zavázala pouze 1,37 procenta HDP a od začátku ruské války proti Ukrajině zaznamenala růst o 0,1 procenta.

  1. Stížnosti na východním křídle

Země sousedící s Ruskem nejsou Rutteho největšími fanoušky.

Byli naštvaní kvůli nízkým nizozemským výdajům na obranu a jsou obzvláště naštvaní, že nejvyšší role v NATO vždy připadla Západu nebo Severoevropanovi, přestože země východního křídla jsou v alianci už čtvrt století.

Jedním z prvních Rutteho úkolů ve funkci šéfa NATO by bylo jmenovat náměstka a bude na něj vyvíjen tlak, aby jmenoval někoho z východní země.

  1. Evropští lídři milující Putina

Není to jen Trump, koho bude muset Rutte přesvědčit, aby udržel NATO naživu a zdravé.

Po celé Evropě vzkvétají krajně pravicové strany, které jsou skeptické vůči NATO a milují Putina.

Například Francie je na pokraji parlamentních voleb, které by mohly přinést velké zisky krajně pravicovému Národnímu sdružení – což donutilo Stoltenberga v rozhovoru pro Politico učinit vzácnou prosbu k Paříži, aby "udržela NATO silné".

Rutte samozřejmě zná tento příběh až příliš dobře. Svým způsobem začal uvažovat o nejvyšší funkci v NATO, když začalo být jasné, že jeho středopravicová Lidová strana pro svobodu a demokracii prohraje nizozemské volby s krajně pravicovou Stranou pro svobodu Geerta Wilderse, což se také stalo.

J.V.:Čím jsem začal, tedy jakýmisi námluvami Rutteho vůči Putinovi a  Trumpovi, tím také skončím. Oproti našim jestřábům, Fialy či Pavla, jeho smírná slova ke dvěma rozhodujícím světovým postavám, které stojí proti NATO, Vladimírovi a Donaldovi, jsou velmi nadějná:

Když byl Wilders loni dotázán na svůj názor na ruského vůdce Vladimira Putina, řekl ruské   RT (u nás zakázané): "Tleskám mu, stejně jako tleskám panu Trumpovi za to, že jsou vůdci, kteří vystupují  jménem ruského a amerického lidu."

Tak se nechme překvapit, přátelé.

Jiří Vyvadil, vasevec.cz