Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ruský pohled - Je to prolog k válce mezi Čínou a USA?

14. 3. 2020

Ruský pohled - Je to prolog k válce mezi Čínou a USA?

Pokud se potvrdí, že virus do Číny zanesly Spojené státy, může to být prolog k třetí světové válce.

14. března 2020 - 04:20

 

Prohlášení diplomata čínského ministerstva zahraničí na Twitteru o možném dodání koronaviru americkou armádou do Wu-chanu lze považovat za senzaci, a mohl by to být začátek nové fáze studené války mezi Pekingem a Washingtonem, uvedl Jurij Tavrovský, odborník na Východ a šéf centra „Ruského snu a čínského snu“ pro agenturu RIA Novosti.


Jak Prvnizpravy.cz informovaly, mluvčí čínského ministerstva zahraničí Žao Lijian uvedl, že americká armáda mohla zanést koronavirus do Wu-chanu a vyzval USA, aby byly upřímné, zveřejnily svá data a vše vysvětlily. Zástupce čínského ministerstva zahraničních věcí se tak vyjádřil k prohlášení vedoucího Centra pro prevenci a kontrolu nemocí Roberta Redfielda, který dříve uvedl, že ve Spojených státech bylo několik případů, kdy u lidí, kteří údajně zemřeli na chřipku, bylo po smrti zjištěno, že mají koronavirus.

 

Podle Tavrovského lze takové prohlášení oficiálního zástupce čínského ministerstva zahraničí, byť dokonce ne ve formě oficiálního projevu na briefingu ministerstva zahraničí, ale na Twitteru, nazvat senzací. „Jedná se o událost s nejvíce nepředvídatelnými důsledky. Otevírá novou frontu pro rozvíjení studené války mezi oběma zeměmi, protože, jak víte, jsou možné „obrátky“,“ dodal expert.

 

 

Jak poznamenal, pokud by Spojené státy virus skutečně do Wu-chanu zanesly, lze tuto skutečnost považovat za začátek bakteriologické války proti Číně, a to lze považovat za prolog ke třetí světové válce.

 

„Může to být začátek nové fáze studené války mezi Amerikou a Čínou s perspektivou proměny v horkou (fázi). Pak se všechny tyto virové blokády, kolaps ropy a dolaru mohou jevit jako malé věci. Vidíte, jedná se vlastně o střet dvou velkých mocností, které mají jaderné, chemické, bakteriologické zbraně. Pokud má Čína podezření, že Amerika zahájila bakteriologickou válku, mohl by to být začátek řetězové reakce velmi závažných událostí, uvedl odborník.

 

Minulý týden ministr zahraničí USA Mike Pompeo obvinil čínské úřady, že se zpočátku zdráhaly sdílet informace o koronaviru, díky čemuž USA zaostaly“. Dodal, že spolupráce s čínskou vládou byla plná zklamání.

Světová zdravotnická organizace 11. března oznámila vypuknutí nové pandemie koronaviru. Asi 120 tisíc lidí ve více než 100 zemích světa již bylo nakaženo, většina se uzdravila, těmř 5 tisíc zemřelo. Ohnisko koronaviru bylo poprvé zaznamenáno v prosinci ve Wu-chanu v Číně.

 

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář