Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ruský ministr obrany Šojgu prohlásil, že NATO stahuje síly k hranicím Ruska

23. 10. 2021

Ruský ministr obrany Šojgu prohlásil, že NATO stahuje síly k hranicím Ruska

17:56 23.10.2021

© AFP 2021 / Janek Skarzynski

 

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu reagoval na slova své německé kolegyně Annegret Krampové-Karrenbauerové o potřebě zadržet Rusko pomocí jaderných zbraní.

Berlín by si podle něj měl pamatovat, jak končí přesun sil k ruským hranicím.

„Na pozadí výzev k vojenskému omezení Ruska NATO důsledně táhne síly k našim hranicím. Německá ministryně obrany musí dobře vědět, jak to pro Německo a Evropu dříve končilo,“ řekl Šojgu.

Zdůraznil, že „bezpečnost v Evropě může být pouze společná, bez porušení zájmů Ruska“.

NATO ale dnes není připraveno na rovnocenný dialog o této otázce. Realizace natovského plánu ‚odstrašení‘ v Afghánistánu navíc skončila katastrofou, se kterou se nyní potýká celý svět,“ dodal Šojgu.

Krampová-Karrenbauerová dne 21. října v reakci na otázku, zda NATO uvažuje o scénářích zadržování Ruska pro regiony Baltského a Černého moře, včetně vzdušného prostoru s jadernými zbraněmi, řekla, že je třeba Moskvě dát jasně najevo, že západní země jsou ochotné „používat takové prostředky“.

„Nikdo by neměl zvažovat možnost útoku na partnery aliance v pobaltských zemích a Černém moři,“ zdůraznila.

Ministryně tvrdí, že Moskva údajně systematicky narušuje vzdušný prostor těchto států, proto je třeba její ochraně věnovat zvláštní pozornost. Kromě toho obvinila Rusko z neustálých kybernetických útoků a podněcování migrační krize na hranici Běloruska a zemí EU.

 

Rusko opakovaně prohlásilo, že nemá žádné agresivní plány proti žádným zemím. Všechny lety ruských letadel jsou prováděny v přísném souladu s mezinárodními pravidly pro využívání vzdušného prostoru nad neutrálními vodami, aniž by byly narušeny hranice jiných států.

Dříve ruský ministr obrany uvedl, že NATO posiluje infrastrukturu podél hranic Svazového státu Ruska a Běloruska.

 

„Přímá přítomnost bloku NATO se zvyšuje v blízkosti hranic Svazového státu Ruska a Běloruska, zlepšuje se jeho vojenská infrastruktura, vytvářejí se zásoby zbraní, vojenského vybavení a materiálu a zavádějí se akce pro přesun vojáků,“ řekl šéf ruského resortu obrany.

 

Šojgu poznamenal, že Spojené státy převedly obrněnou brigádu pozemních sil a čtyři mnohonárodní praporové taktické skupiny do Polska a pobaltských zemí. Koalice také vytvořila divize NATO v Rumunsku, Polsku a Lotyšsku.

Podle něj se počet prioritních sil NATO téměř zdvojnásobil - z 25 na 40 tisíc vojáků.

„Washington rozmisťuje protiraketové systémy Aegis Ashore v Rumunsku a Polsku. Všestrannost jejich odpalovacích zařízení zároveň umožňuje použít společně s antiraketami řízené střely Tomahawk a slibné útočné zbraně vyvinuté Pentagonem,“ dodal.

O 30 procent se navíc zvýšil počet letů průzkumných a taktických letadel zemí NATO v regionech sousedících s Ruskem. Ministr obecně zdůraznil, že „intenzita operačního a bojového výcviku zůstává vysoká“.

Sputnik