Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ruský Gamalejův ústav a britsko- švédská farmaceutická společnost podepsaly memorandum o spolupráci

21. 12. 2020

Ruský Gamalejův ústav a britsko- švédská farmaceutická společnost podepsaly memorandum o spolupráci

© Sputnik / Viktor Tolochko

Svět

16:51 21.12.2020Získat krátkou URL

Téma:

Ruská vakcína proti covidu-19, první na světě (162)

 

Ruský Gamalejův ústav, britsko-švédská farmaceutická společnost Astra Zeneca, Ruský fond přímých investic a R-Farm schválily memorandum o spolupráci v boji s koronavirem.

Prezident Ruské federace Vladimir Putin během videomostu poblahopřál daným organizacím k podepsání dohody.

Putin prohlásil, že záměr Gamalejova ústavu, firmy Astra Zeneca a Ruského fondu přímých investic (RFPI) zahájit spolupráci může být přesvědčivým příkladem spojení úsilí za účelem zajištění bezpečností lidí.

„Jsem absolutně přesvědčen, že tato partnerská nálada může být dnes dobrým, přesvědčivým příkladem spojení vědeckých sil, technologií, investic pro dosažení společného cíle, ochrany života, zdraví a bezpečnosti milionů lidí na celé planetě,“ řekl Putin.

„Přešli jste od slov k činům. Od těchto výzev jste přešli ke splnění úkolů, jež dnes stojí před celým světem, před lidstvem, bez žádné nadsázky. Za prvé vám k tomu blahopřeji, za druhé vyslovuji naději na to, že vaše spolupráce bude úspěšná. Přeji vám hodně zdaru,“ dodal prezident.

Ředitel Gamalejova ústavu Alexandr Gincburg následně informoval o zahájení společného testování ruské vakcíny Sputnik V a přípravku AZD1222 vyvinutého společností Astra Zeneca spolu s Oxfordskou univerzitou.

Obě vakcíny byly vyvinuty na základě adenovirových vektorů, do kterých byla vštěpena šípovitá bílkovina koronaviru SARS-CoV-2. Adenoviry byly přitom zbaveny schopnosti k replikaci, slouží jako systém na dopravu genetického materiálu (antigenu) do lidských buněk. Odborníci sdělili, že část Sputniku V, která prokázala účinnost ve více než 91,4 % případů (a 100 % proti těžkým případům covidu-19) dokáže posílit imunitní reakci očkovaných AZD1222, jejíž průměrnou účinnost odhadli předtím na 70,4 %.

Kombinace přípravků Sputnik V a Astra Zeneca přispěje, podle Gincburga, k delší době působení vakcíny proti koronaviru.

„Ruský fond základních výzkumů se obrátil spolu s Gamalejovým ústavem na korporaci Astra Zeneca s návrhem na použití jedné ze dvou složek ruské vakcíny Sputnik V… na posílení eventuální účinnosti vakcíny Astra Zeneca,“ řekl na schůzce u příležitosti podepsání memoranda.

Gincburg rovněž dodal, že kolegové kladně zhodnotili tento návrh, a předpokládají, že to „skutečně nejen posílí eventuální imunologickou účinnost, ale také vytvoří delší ochranu“.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář