Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusko zahájilo přesuny elitní Národní gardy Rosgvardija do Běloruska

19. 8. 2020

Rusko zahájilo přesuny elitní Národní gardy Rosgvardija do Běloruska,

 svědci hlásí na běloruské hranici přejezdy ruských transportérů a bojové techniky ve směru na Minsk!

Alexander Lukašenko uvedl do stavu plné bojové pohotovosti západní okruh běloruské armády,

 podle pozorovatelů se schyluje k vojenskému potlačení protestů běloruskou armádou, zatímco ruská Národní garda nezasáhne a bude pouze chránit prezidentský palác v Minsku! Je to pojistka pro případnou evakuaci Alexandera Lukašenka do Moskvy, anebo vidíme ruský model z Venezuely?

Srp 18, 2020

 

Zatím nelze vynášet jakékoliv finální závěry, ale postupně to vypadá, že dochází k odhalování karet, které před několika dny rozdal Vladimir Putin ve věci běloruské bezpečnostní krize. Začínají totiž unikat střípky a útržky telefonických rozhovorů Alexandera Lukašenka a Vladimira Putina, který se podle informací nejvíce zajímal o jednu věc, nakolik je běloruská armáda loajální Alexanderu Lukašenkovi. Vladimir Putin jednoznačně nechce riskovat, že by došlo k ozbrojenému a bratrovražednému střetnutí mezi ruskou a běloruskou armádou. A jak se ukazuje, Vladimir Putin chtěl po Alexanderu Lukašenkovi očividný důkaz, že běloruská armáda je mu věrná. Právě proto nařídil Alexander Lukašenko mohutné vojenské cvičení běloruské armády na západní hranici, které probíhá právě v těchto hodinách a mělo by trvat až do čtvrtka.  Jenže, situace se opravdu dramatizuje.

Konvoj neoznačených vozidel ruské Národní gardy na silnici z Petrohradu do Minsku.

 

Vladimir Putin dnes telefonicky hovořil [1] s Angelou Merkel a varoval ji, aby se Evropská unie nevměšovala do vnitřních záležitostí Běloruska. Merkelová podle posledních informací to odmítla a EU bude pokračovat v intervenci v Bělorusku. Ihned po skončení rozhovoru tak zavolal Vladimir Putin do Minsku Alexanderu Lukašenkovi a informoval ho o průběhu schůzky. A k čemu došlo následně ihned poté? Alexander Lukašenko uvedl do stavu nejvyšší bojové pohotovosti prakticky polovinu běloruské armády, konkrétně celý západní okruh běloruské armády a už rázem nejde jen o cvičení na západní hranici, ale o regulérní bojový poplach.

 

Takhle rozhodně nevypadá reakce státníka na telefonát, pokud by v telefonátu zazněly příznivé a dobré informace. Právě naopak. Informace z Běloruska ukazují, že dochází k neustálé bezpečnostní eskalaci a některé procesy v opozici už zjevně probíhají zcela samovolně a bez konzultací se Světlanou Tichanovskou, která je izolována a úplně sama ve Vilniusu v Litvě. Opoziční média totiž přinesla informaci, že v Bělorusku chystá opozice sestavit svoji vlastní vládu.

V Bělorusku se jedou protesty v ulicích podle scénáře z Hong Kongu, přiznal na CNN Prima News běloruský opozičník. Do Běloruska začali přijíždět ruští elitní vojáci Národní gardy

 

Běloruský opoziční novinář Franak Viačorka poskytl rozhovor [2] americké televizi provozované v ČR, že opozice v Bělorusku provádí revoluci podle modelu a scénáře Hong Kongu. Vůbec se tím netajil a sdělil to přímo a otevřeně v rozhovoru. Demonstrace v Hong Kongu přitom řídila přímo americká zpravodajská služba CIA, která poskytovala finance, operativní a komunikační zázemí. To samé zřejmě v nějaké podobě probíhá nyní v Bělorusku, jenže průběh těchto pokusů o provedení převratu bude diametrálně odlišný v detailech geopolitické bezpečnosti v regionu.

 

Rozhodnutí [3] Alexandera Lukašenka vyhlásit bojovou pohotovost na západním okruhu Běloruska, ukazuje na připravený taktický scénář, kterým Alexander Lukašenko prokazuje Kremlu, že plně kontroluje a ovládá běloruskou armádu. Je to zkouška funkčnosti dálkového ovládaní běloruské armády, které má v ruce Alexander Lukašenko. Pokud toto dálkové ovládání bude fungovat, Kreml se nebude obávat nasunout do Běloruska svoji regulérní armádu, protože bude mít jistotu, že nedojde k vojenskému střetu.

 

Svědci totiž začali už v neděli na bělorusko-ruských hranicích hlásit a natáčet konvoje vojenské obrněné techniky, především obrněných vozidel pěchoty, které nemají žádné poznávací značky, žádné vlajky a ani symboly státu. Přesně takové vozy bez označení a bez registračních čísel, bez označení pluků a oddílů, používá jediný útvar ruských ozbrojených sil, a to je elitní ruská Národní garda (Rosgvardija, založená v roce 2016), jejíž mnozí dnešní členové mají za sebou i bezpečnostní operaci na Krymu v roce 2014 a zabránili Pravému sektoru v převzetí kontroly nad Krymem.

 

Tento elitní útvar ruské armády spadá pod přímé velení ruského prezidenta a jeho nasazení lze chápat jako předvoj, který v první fázi má poskytnout Alexanderu Lukašenkovi klidné spaní a klid na práci v Minsku. V neděli došlo k natočení jednoho takového konvoje obrněných vozidel Národní gardy na státní běloruské hranice, vojenský regulovčík organizoval transport a řidič v autě, který video natočil, to komentuje slovy, že bude dobře, protože ruská armáda už jede po silnici z Petrohradu na pomoc přes státní hranici a konvoj odbočuje hned za hranicí směrem na silnici na Minsk. Obrněné vozy pěchoty jsou neoznačené, bez značek, bez insignií.  

Vladimir

Putin volal v úterý s Angelou Merkel, potom volal s Alexanderem Lukašenkem a běloruský prezident nakonec uvedl do stavu pohotovosti polovinu běloruské armády na západě země.

 

Telefonický rozhovor Vladimira Putina s Angelou Merkel byl pouze o ujasnění si stanovisek a pozic. Berlín zřejmě neposlechl radu Vladimira Putina, aby se EU do záležitostí Běloruska nevměšovala, a Kreml zopakoval své stanovisko, že má podepsanou smlouvu o kolektivní obraně s Běloruskem. Výsledkem tak je jediná věc, že Alexander Lukašenko uvedl do stavu nejvyšší pohotovosti prakticky polovinu běloruské armády, přičemž zatím důvodem pro pohotovost jsou vojska NATO v Polsku a v Litvě v dojezdové vzdálenosti 15 minut od státní hranice s Běloruskem.

 

Ovšem neoficiálně se může jednat pouze o předváděčku fungování dálkového ovládání běloruské armády v rukách Alexandera Lukašenka. Dobře si možná pamatujete, jak ukrajinský prezident Viktor Janukovyč najednou ztratil kontrolu jak nad policií, tak i nad ukrajinskou armádou a musel ze země uprchnout. Tenhle scénář, jak se alespoň zdá, se v Bělorusku nenaplňuje. Policie i armáda, až na některé výjimky jednotlivců, je plně loajální Lukašenkovi.

 Mezi běloruskou opozicí se začaly šířit fámy a zvěsti, že tisíce lidí zatčených na demonstracích v Minsku, jsou stále na neznámém místě a začíná se proslýchat, že už jsou v Rusku a míří do táborů na Sibiři. To je samozřejmě hodně přitažené za vlasy, ale jak upozorňují pozorovatelé a i novináři západních médií, takovéto fámy, bez ohledu jestli jsou nebo nejsou pravdivé, vyvolávají v obyčejných Bělorusech obrovské obavy, a právě proto došlo v posledních dnech k výraznému ochabnutí protestů a rovněž ke snížení účasti lidí na těchto protestech. Každopádně ten hlavní signál byl vyslán už v pondělí [4], kdy se Světlana Tichanovská nakonec neprohlásila za právoplatnou prezidentku, ale pouze se vžila do role národní vůdkyně do předčasných voleb. Tím de facto uznala porážku, přiznala, že nevyhrála prezidentské volby, vzdala se tím nároku na výhru, který do té doby uplatňovala.

 

Západ podle posledních informací už sestavuje v Bělorusku za pomoci opozice a neziskovek samozvanou vládu, na kterou má přejít veškerá moc v zemi. A právě před tím Putin varoval Merkelovou v telefoníckém rozhovoru.

 

Přesto však západ nic nevzdává a nadále podněcuje aktivisty a opozici v Bělorusku, aby sestavila vlastní vládu, na kterou přejdou veškeré pravomoci řízení Běloruska. K tomu, aby došlo k předání moci, by muselo dojít ke vzpouře celého státního aparátu, a k tomu nedojde, dokud Lukašenko bude kontrolovat policii a armádu. Přesto však existuje ještě jedna a velmi málo pravděpodobná varianta, která by ovšem znamenala katastrofu nejen pro Bělorusko, ale hlavně pro Vladimira Putina a pro Rusko. Tou variantou je možnost, že Vladimir Putin vyslal Národní gardu do Minsku jen pro případ, pokud by běloruská armáda vypověděla Lukašenkovi loajalitu, protože Lukašenko mohl Putinovi sdělit, že už běloruskou armádu nekontroluje.

 

Tito vojáci ruské Národní gardy by měli potom za úkol pouze jedinou věc, a to evakuovat Lukašenka z Minsku do Moskvy. Opozice může vyslání malého počtu ruských vojáků do Minsku si vysvětlit právě tím, že tam nejsou kvůli tomu, aby potlačili běloruské povstání, ale aby zajistili Lukašenkovi evakuaci. Tento tah Kremlu je proto z taktického hlediska velice podivný a velmi nebezpečný. Právě proto teď Alexander Lukašenko musí více než kdy jindy spoléhat na armádu a její podporu, protože kdyby nad ní ztratil kontrolu, ruská armáda by možná ani nepřijela, pouze by byl evakuován vojáky ruské Národní gardy do Moskvy.

Minsk s velkou pravděpodobností čeká venezuelský scénář, tzn. ruská ochrana se bude týkat jen sídel moci běloruské vlády, ale pořádek v ulicích běloruských měst si bude muset Lukašenko udělat sám

 

Podle ruských analytiků se tak začíná rýsovat scénář, kdy potlačení protestů má podle všeho provést běloruská armáda a ruští vojáci budou pouze hlídat prezidentský palác a hlavní město. A co nám to připomíná? No ano, to je přesně model, který Kreml použil v Caracasu ve Venezuele, kde došlo k rozmístění ruských elitních vojáků a také žoldáků na ochranu prezidentského paláce Nicolase Madura, ale jinak veškerou bezpečnost a potlačení protestů musela zajistit venezuelská armáda sama. A ve Venezuele, jak je vidět, to fungovalo. Není proto důvod v Bělorusku vymýšlet jiný model. Rusové zajistí, aby vůdce neutekl z paláce kvůli strachu z atentátu, aby měl čas a klid na práci a jakmile to vidí armáda, že vůdce neuteče, protože mu záda kryjí ruské elitní oddíly, ani armáda si nedovolí prezidentovi vypovědět poslušnost.

Alexander Lukašenko jako vrchní velitel ozbrojených sil Běloruska.

 

A proto je vysoce pravděpodobné, že se staneme svědky vojenského potlačení protestů v Bělorusku, ale provede to běloruská armáda, a spíše než armáda to provede běloruská policie, kterou bude armáda pouze krýt pro případ problémů. Alexander Lukašenko tak dostane pocit krytých zad, pocit zázemí a v takové situaci je šance na úspěch občanské revoluce naprosto minimální, protože dokud prezident v zemi s prezidentským systémem moci je v úřadu a drží veškerou moc za podpory ruské Národní gardy, běloruská armáda nebude mít odvahu vypovědět poslušnost svému vrchnímu veliteli. Aplikace ruského modelu Venezuely v Minsku je tak podle posledních událostí opravdu vysoce pravděpodobná.

 

-VK-

Šéfredaktor AE News

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář