Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusko směřuje k alianci s Čínou proti NATO v Pobaltí

17. 12. 2021

Rusko směřuje k alianci s Čínou proti NATO v Pobaltí

17. 12. 2021 Janinna   

Alexandr Nosovič

 

Politická unie Ruska a Číny se dostává na kvalitativně novou úroveň. Kreml uvedl, že čínský prezident Si Ťin-pching podpořil iniciativu ruského prezidenta Vladimira Putina o písemných zárukách Západu nerozšiřovat vojenskou přítomnost NATO na hranicích Ruské federace. 

 

Peking zasahuje do geopolitického boje ve východní Evropě na straně Moskvy a činí vážný krok k synchronizaci svých zahraničněpolitických aktivit ve východní Evropě s Ruskem. Tento rusko-čínský tandem nevěstí nic dobrého pro proamerické limitrofy* na hranicích Ruské federace.

 

Jelikož pan prezident výslovně uvedl, že podporuje ruské požadavky na záruky, tak si to samozřejmě dobře uvědomuje a rozumí tomu hlavnímu – tomu, co má Rusko na svých západních hranicích,“ řekl k obsahu video rozhovoru mezi Vladimirem Putinem a Si Ťin-pchingem ruský prezidentský poradce v zahraniční politice Jurij Ušakov.

 

To, co říká představitel Kremlu, je senzační pro světovou i evropskou politiku.

Čínský vůdce zasáhl do vojensko-politického boje mezi Ruskem a Spojenými státy ve východní Evropě, podpořil Moskvu v jejím hlavním strategickém požadavku na adresu Washingtonu: právně garantovat odmítnutí dalšího rozšiřování přítomnosti NATO na ruských hranicích.

 

Navíc nejen podpořil, ale souhlasil s tím, že ruská strana zveřejní jeho postoj – soudruha Xi, řekne ho nahlas: což byla pro „vítěze ve studené válce“ studená sprcha.

Strany se dohodly na udržování kontaktů v této záležitosti. A budeme informovat naše čínské kolegy o tom, jak se budou vyvíjet jednání a kontakty v tomto ohledu s americkými partnery a partnery v NATO,“ říká Jurij Ušakov o dohodách Putina s prezidentem ČLR.

Toto prohlášení není o nic méně důležité než to předchozí.

Čína dělá významný krok k synchronizaci zahraničněpolitických aktivit ve východní Evropě s Ruskem.

 

Navíc s přihlédnutím k ruským zájmům a sladění čínských zájmů s nimi.

Je velká pravděpodobnost, že v regionu skutečně vznikne rusko-čínský tandem? 

Ano, jsou pro to všechny předpoklady.

Za prvé, úroveň rusko-čínských vztahů je dnes vyšší než kdy jindy v historii. Vladimir Putin je Si Ťin-pchingovi popsal jako „skutečný příklad mezistátní spolupráce v jednadvacátém století“.

Za druhé, Moskva a Peking mají společného nepřítele – Washington, který proti oběma používá taktiku „zadržování“ tím, že podél obvodu jejich hranic buduje oblouk nestability z proamerických režimů  nepřátelských vůči Rusku a Číně.

Za třetí, Rusko a Čína se dokonale doplňují, vzájemně se doplňují. Ekonomická síla Číny posiluje Rusko a vojenská síla Ruska posiluje Čínu.

Za čtvrté, zkušenost s příchodem Číňanů do oblastí blízkého zahraničí Ruské federace se pro Moskvu ukázala jako pozitivní. Tak složitý a problematický region jako Střední Asie ohrožuje bezpečnost Ruska mnohem méně než východní Evropa, protože je tam mnohem více Číny, mnohem méně Ameriky a téměř žádná Evropa. Příchod Číny do Střední Asie pomohl stabilizovat země tohoto regionu, zatímco přítomnost Západu ve východní Evropě přivádí Ukrajinu a Pobaltí do katastrofy. 

Za páté, Čína se již několik let aktivně přesouvá do východní Evropy a potýká se tam se stejnými problémy jako Moskva. Například na své cestě narazila na takovou malou, ale velmi zlomyslnou zemi jako je Litva, která, aby upoutala pozornost Spojených států, uspořádala demonstrační štěkot proti Pekingu. To znamená, že ve vztahu k Číně udělala totéž, co dělala ve vztahu k Rusku ve všech předchozích letech.

Čína reagovala na litevské nepřátelství nesrovnatelně tvrději než Rusko. Udělala za šest měsíců více než Rusko za 30 let. Došlo ke skutečnému přerušení diplomatických vztahů s Litvou. Jsou kladeny systematické překážky vývozu litevských výrobků do Číny a dovozu čínských výrobků do Litvy. Čína pohrozila zahraničním společnostem uzavřením přístupu na čínský trh, pokud budou obchodovat s Litvou…. Litva narazila do Velké čínské zdi.

 

Synchronizace politiky Ruska a Číny ve východní Evropě znamená mimo jiné sjednocení snah v boji proti nepřátelství zemí jako je Litva, která to bude mít se vznikem rusko-čínského tandemu v pohraniční oblasti Ruska a NATO těžké.

Dnes pouze Kaliningradský faktor brání Rusku reagovat na nepřátelství Litvy tvrdými čínskými metodami. Litva však dělá vše pro to, aby tento faktor překonala a svou rusofobií povzbuzuje Moskvu, aby investovala do strategické autonomie Kaliningradské oblasti.

Jakmile tento proces dospěje do své konečné fáze a Kaliningradská oblast bude zcela nezranitelná vůči tak abnormálnímu sousedovi, jakým je Litevská republika, nebude co závidět. 

 

Technologie testované Čínou – tvrdé a rozhodné potrestání Vilniusu za nepřátelství – již nebudou uplatňovány vzdálenou zemí na druhém konci Eurasie, ale přímým sousedem Litvy a hlavním  obchodním a ekonomickým partnerem.

A pak bude zbytečné, aby litevští politici ztráceli čas žalováním Washingtonu. Bude lepší okamžitě spěchat na letiště ve Vilniusu a odletět z Litvy, kam je oči povedou.

 

 Pokec24.cz

* Limitrofové – země ležící při hranici Ruské federace nebo v její blízkosti, které před pádem SSSR byly jeho součástí, nebo spojenci.