Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusko reaguje na výzvu amerického senátora, aby Putina zavraždili

5. 3. 2022

Rusko reaguje na výzvu amerického senátora, aby Putina zavraždili

4. 3. 2022 josh-xy komentářů: 9   Rusko, Rusko Putin, usa

 

Rusko reaVýzva senátora Lindsey Grahama k spiknutí s cílem zabít ruského prezidenta je „nepřijatelná a pobuřující,“ prohlásil ruský velvyslanec v USA.

 

Republikánský senátor Lindsey Graham ve čtvrtek prosil, aby „někdo v Rusku“ „přistoupil k talíři“ a zavraždil prezidenta Vladimira Putina, a kdo by tak prokázal zemi a světu „velkou službu“. Ruský velvyslanec ve Washingtonu tyto poznámky pokáral a označil je za „nepřijatelné a pobuřující“.

 

Senátor z Jižní Karolíny obhajoval zavraždění Putina během vystoupení na Fox News a uvedl historické příklady spiknutí s cílem zabít slavné politické vůdce, včetně Julia Caesara a Adolfa Hitlera.

 

„Je v Rusku Brutus? Existuje v ruské armádě úspěšnější plukovník Stauffenberg? zeptal se Graham. „Jediný způsob, jak to… skončí, příteli, je, že toho chlapa někdo v Rusku vyvede.“

 

Ruský velvyslanec Anatolij Antonov je v komentáři označil za „nepřijatelné a pobuřující“. Řekl, že to ukazuje, že „rusofobie a nenávist ve Spojených státech vůči Rusku“ přesáhla měřítko a tvrdil, že Graham de facto obhajuje teroristický čin, aby podpořil politické cíle Washingtonu.

 

Moskva se bála o budoucnost amerického národa, vzhledem k tomu, že v jejím čele stojí lidé jako senátor, dodal ruský diplomat.

 

Pokusy zabít zahraniční vůdce nejsou v zahraniční politice USA neslýchané. Kubánský revoluční vůdce Fidel Castro byl pravděpodobně nejznámějším příkladem. Jak odhalil Církevní výbor v 70. letech 20. století, stal se terčem mnoha spiknutí vymyšlených CIA.

 

Novějším příkladem byl libyjský Muammar Kaddáfí. Byl osobně terčem náletů NATO během letecké kampaně bloku v roce 2011 s cílem zničit armádu země a zajistit vítězství protivládním silám. Poté, co byla jeho prchající kolona zasažena leteckým útokem, byl nakonec zajat rebely a byl stručně popraven.

 

Smrt Julia Caesara v římském senátu – obraz Vincenza Camucciniho (1771-1844) Neapol, Národní muzeum Capodimonte. © Getty Images / Leemage

 

Pokec24.cz