Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusko připomnělo US army, že se neskryje ani v Arktidě!

14. 3. 2020

Rusko připomnělo US army, že se neskryje ani v Arktidě!

 

Dva ruské bombardéry Tu-142 prolétaly nad základnou, kterou americké ozbrojené síly vytvořily v Arktidě v rámci cvičení na Aljašce, píše Popular Mechanics.

Ruský bombardér Tu-142
14. března 2020 - 11:06
 
Podle publikace tato epizoda sloužila jako zřejmý signál - Moskva je „více než schopná“ detekovat činnost amerických ozbrojených sil, a to i v odlehlých koutech, jako je Arktida.

Dva ruské strategické bombardéry Tu-95 (ve skutečnosti to byly bombardéry Tu-142 – pozn. red.) prolétaly nad americkými ponorkami na povrchu Severního ledového oceánu. Poté odletěly z regionu, doprovázeni stíhačkami amerických a kanadských leteckých sil. K „incidentu“ došlo podle Popular Mechanics 9. března v neutrálních vodách Beaufortského moře na severní Aljašce.

Ozbrojené síly USA provádějí jednou za dva roky cvičení ICEX v této oblasti, aby potvrdily svou připravenost působit na extrémním severu. Jedním z klíčových rysů těchto manévrů je účast amerických ponorek. Vydávají se skrz led, aby se setkaly s dalšími částmi, které se pohybují po zemi nebo ve vzduchu, aby vytvořily operační základnu, vysvětluje publikace.
 
 
Tu-95 nebo „Medvěd“ podle klasifikace NATO je těžký bombardér, který je v mnoha ohledech „ruskou verzí B-52“. Toto letadlo dokáže překonat vzdálenosti až 9 000 mil rychlostí 340 mil/h. Ale stejně jako jeho americký protějšek je „příliš starý“, aby obešel moderní systémy protivzdušné obrany, takže je hlavně vybaven jadernými nebo konvenčními raketami s dlouhým doletem, upozorňuje Popular Mechanics.
 
Podle některých předpokladů letěly Tu-95 z Ruska, pravděpodobně z dálkové letecké základny „Ukrainka". Přeletěly přes základnu ICEX v nadmořské výšce 2,5 tisíce stop, i když pro maximální účinnost se takové velké bombardéry zvedají mnohem výše. V důsledku toho „dvě stárnoucí ruská letadla jasně vyjádřila určitou pozici“, tvrdí publikace.

Americká základna, nazvaná Seadragon, byla rozvinuta 4. března. Letos je americká ponorková flotila na ICEX zastoupena dvěma ponorkami Connecticut a Toledo.
 
„Zajímavá otázka: Jak Rusové vůbec našli tento ledový tábor? Základna se nachází 50 mil od pevniny uprostřed zdánlivě nekonečného bílého polárního otevřeného prostoru. Bombardéry se objevily pět dní po vytvoření tábora, to znamená, že jim to nějakou dobu trvalo, než ho našly. Signál této epizody je však zřejmý: Rusko je více než schopné detekovat americké jednotky - dokonce i v Arktidě,“ uzavírá Popular Mechanics.
 
(kou, prvnizpravy.cz, popularmechanics.com, foto: arch.)
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář