Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusko, Bělorusko, Donbas - jedna fronta. Jak se zachová Lukašenko?

15. 6. 2021

Rusko, Bělorusko, Donbas -  jedna fronta. Jak se zachová Lukašenko?

Sergej Mirkin

3. června 2021

Běloruský prezident Lukašenko učinil několik zajímavých prohlášení. Oznámil, že Rusko a Bělorusko projednávají možnost zahájit leteckou dopravu na Krym poté, co Ukrajina uzavřela svůj vzdušný prostor pro běloruská letadla. Přitom si Bělorusové zvykli se na Krymu rekreovat. Kromě toho pozval vyšetřovatele  z  Donbasu, aby přijeli a zadali Pratasevičovi otázky, které je zajímají. Je o něm známo, že sloužil v trestním pluku Azov. Prokuratura LNR proti němu zahájila trestní řízení. Na slova Lukašenka na Ukrajině velmi ostře zareagovali. Pohrozili, že zavedou sankce proti Bělorusku, jestliže se jeho letadla ukáží na území Krymu, nebo jestli dojde na kontakty Minsku a LNR. Tyto sankce pravděpodobně postihnou především Ukrajinu, protože velkou část ropných produktů získává právě z Běloruska. Ale v majdanuté Ukrajině je již normou přijímat rozhodnutí poškozující vlastní lid a stát.

Proč na Ukrajině tak znervózněli? Člen delegace Ukrajiny v Trilaterální kontaktní skupině pro Ukrajinu, bývalý doněcký novinář Sergej Garmaš uvedl, že  návrhem vyšetřovatelům LNR vyslechnout Prataseviče Lukašenko fakticky uznal republiku Donbas. Po zadržení Prataseviče Kyjev ohlásil přerušení leteckého spojení s Běloruskem dříve, než to udělala EU. Pokud běloruské společnosti zahájí lety na Krym, bude to znamenat, že Minsk de facto uznal poloostrov za ruský. Jestliže budou vyšetřovatelé LNR moci v Minsku vyslechnout Prataseviče, bude to znamenat, že Bělorusko uzná Luhanskou republiku za stát, který má svůj právo chránící a vyšetřovací aparát. V tomto případě se v podstatě jedná o uznání Krymu a LNR. Po právní stránce budou ve všech dokumentech Běloruska Krym i Donbas vedeny jako ukrajinské území. Avšak uznání je již velký krok kupředu a demonstrace uznání skutečné reality.

Dosud se však jedná jen o Lukašenkovy řeči a není známo, zda se promění ve skutečné činy. Zatím se v zahraniční politice snažil manévrovat mezi Západem a Ruskem. V roce 2020 nakoupilo Bělorusko v Texasu břidlicovou ropu. Bylo to podobné, jako když Ukrajina nakoupila uhlí v Pensylvánii. Rozhodnutí politické, a ne ekonomické. Až po rozsáhlých protestech v Minsku v srpnu 2020 začalo sbližování s Ruskou federací. Dá se čekat, že i dnes chce Lukašenko takto tlačit na Západ a Ukrajinu a vrátit se k manévrování? Možné to je, ale málo pravděpodobné. Po případu s Pratasevičem se stal pro Západ toxickým. To proto, že Pratasevič je Bělorus, byl na majdanu, sloužil v Azovu a potom byl jedním z těch, kteří koordinovali majdan v Minsku. Je symbolem „sluhy Západu“, přes slova o svobodě a zabezpečeném životě je ve skutečnosti připraven zavést do své vlasti nacismus, zabíjet všechny jiného smýšlení než je jeho a svoji zemi změnit na protektorát Západu. Takoví sluhové jsou v Bělorusku i v Rusku. Příkladem toho, jak to chodí, je Ukrajina.

Takoví lidé si myslí, že sloužit Západu jim přinese bezpečí, že je američtí a evropští politici vytáhnou z každé šlamastyky, protože jsou všemocní. Případ s Pratasevičem svědčí o tom, že Západ všemocný není. Podobně jako o tom svědčí případ s Navalným. Znamená to, že k novému sblížení USA a EU s Lukašenkem nedojde. Tím spíš, jestli je správná verze, že letadlo s Pratasevičem přistálo v Minsku na přání západních speciálních služeb. Ve Washingtonu ani v Bruselu akci neplánovali proto, aby s Lukašenkem našli shodu. Jestli Pratasevičovi páni tohoto člověka obětovali, potom s cílem zostřit situaci.

Za těchto okolností to vypadá, že sedět na dvou židlích ve své zahraniční politice už Lukašenko nebude moci. Běloruský předseda vlády Golovčenko prohlásil, že republika téměř dokončila dohodu o integraci s Ruskem a zdůraznil, že její realizace nepovede ke ztrátě svrchovanosti země. Minsk se bude dále obracet k Moskvě. Běloruská letadla budou pravděpodobně létat na Krym a Minsk uzná poloostrov i de jure. Ohledně Donbasu je to složitější. Dokud LNDR neuzná Rusko, nelze to čekat ani od Běloruska.

Události kolem Běloruska mohou mít negativní vliv na postavení LNDR, alespoň v dohledné době. Za prvé už Minsk nebude moci být platformou pro jednání o Donbasu. Představitelé Kyjeva právě sdělili, že do Minsku nepojedou. Samozřejmě důvod to je. Ukrajina dávno hledala způsob, jak se ztratit z minského procesu a neodejít z něho. Ztráta platformy je ideální varianta. Znamená to, že jednání v minském formátu budou vedena on-line, avšak bez podepisování dokumentů. To ještě více znehodnotí minské mechanismy, které i bez toho špatně fungovaly. Minsk již šest let slouží jako pojistka před velkou válkou.

Důležitější je druhá věc. Západ nebude nečinně hledět na sbližování Ruska a Běloruska. Bude překážet. Zřejmé je, že nejprve bude hýbat se situací v Bělorusku. Je také možné, že vyprovokuje zostření na Donbasu. V této době jsou Rusko, Bělorusko a Donbas jednou frontou proti západní expanzi, jenom s různými podíly. Tak aby odvlekl Rusko od integračních procesů s Běloruskem, může svým ukrajinským sloužícím nařídit zostření na Donbasu. A když ani to nebude účinkovat, bude Západ vojensky provokovat přímo Bělorusko.

Celkově je pro Donbas sblížení Ruska a Běloruska samozřejmě dobré, ale nevýhodné pro Ukrajinu. Společně je možné Moskvě a Minsku kolektivnímu Západu lépe odolávat, jeho destabilizujícím snahám zaváděným přes Ukrajinu. V této situaci by mohla být vítězstvím Donbasu ztráta běloruských surovin pro Ukrajinu.

Převzato z Eadaily.com

Outsidermedia.cz

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář