Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ruské ministerstvo zahraničí označilo americké sankce za agresivní, odpoví tvrdě

15. 4. 2021

Ruské ministerstvo zahraničí označilo americké sankce za agresivní, odpoví tvrdě

Aktualizace: 15.04.2021 19:26 Vydáno: 15.04.2021, 19:23

 

 

Ruský prezident Vladimir Putin během videokonference ze své rezidence u Moskvy, 15. dubna 2021. ČTK/AP/Alexei Druzhinin

 

Moskva - Moskva nevyhnutelně odpoví na agresivní chování Spojených států, řekla k novým americkým sankcím vůči Rusku mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Americké sankce označila za další stupeň konfrontace ve vzájemných vztazích. Informovala o tom dnes agentura TASS, která citovala také nejmenovaného "vysoce postaveného činitele", podle něhož bude odpověď Ruska "tvrdá". Na zdůvodnění amerických sankcí kromě jiného i kybernetickými útoky spojenými s ruskou civilní rozvědkou (SVR) tato tajná služba reagovala posměšně.

"Nové sankce Washingtonu, zavedené několik dní po telefonickém rozhovoru mezi prezidenty Ruska a Spojených států z iniciativy americké strany, ve skutečnosti devalvují konstruktivní tón tohoto rozhovoru," citovala agentura TASS šéfa zahraničního výboru Státní dumy Leonida Sluckého. Podle něj jsou sankce dalším - a velmi vážným - krokem k degradaci rusko-amerických vztahů.

Prezidenti Ruska a USA spolu hovořili tento týden a Joe Biden navrhl svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi v nadcházejících měsících summit na území třetího státu. V telefonickém rozhovoru mimo jiné diskutovali o rostoucím napětí mezi Moskvou a Ukrajinou.

Podle Washingtonu jsou oznámené sankce odpovědí na ruské vměšování do loňských amerických prezidentských voleb, na kybernetické útoky proti americkým vládním agenturám, na údajně agresivní vystupování vůči Ukrajině a na další "škodlivé" kroky Moskvy. Americká vláda přitom masivní kybernetický útok na své instituce provedený skrze společnost SolarWinds poprvé výslovně spojila se SVR.

Šéf této ruské tajné služby Sergej Ivanov na to reagoval posměšným odmítnutím. V prohlášení podle agentury TASS uvedená obvinění označil za naprosté výmysly a nesmysly.

Na zprávy o možných amerických sankcích už dnes dopoledne reagoval Putinův mluvčí Dmitrij Peskov, který uvedl, že Kreml odpoví na jakékoliv nové "nezákonné" sankce ze strany Spojených států. Peskov také řekl, že jakákoliv nová omezení sníží vyhlídky na uspořádání schůzky prezidentů obou zemí.

Zacharovová uvedla, že Moskva sankce důrazně odmítne. "Takové agresivní chování se samozřejmě dočká rozhodného odmítnutí. Reakce na sankce bude nevyhnutelná. Washington si musí uvědomit, že za zhoršení bilaterálních vztahů bude muset zaplatit. Odpovědnost za to, co se děje, je zcela na Spojených státech amerických," uvedla mluvčí ruského ministerstva zahraničí.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/kreml-slibil-odpoved-na-americke-sankce-ovlivni-sance-na-schuzku-prezidentu/2022500?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=u87Tq5KDzxB-202104151728&dop_id=11288950

 

 

·

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář