Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ruské ministerstvo obrany v neděli zveřejnilo záběry, jak ruští dělostřelci pálí z těžkých samohybných děl

6. 6. 2022

Ruské ministerstvo obrany v neděli zveřejnilo záběry, jak ruští dělostřelci pálí z těžkých samohybných děl 2S7 Pion ráže 203 mm, které mohou vypalovat i jadernou munici.

 

„Palbou samohybných houfnic Pion byly zničeny v lese opevněné palebné pozice a pozorovací posty ukrajinských ozbrojených sil,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany, aniž by oznámilo, kde byla děla nasazena a na co pálila.

Sdělilo jen, že střílelo na vzdálenost 30 km vysoce výbušnými granáty. K zjištění cílů a zaměření byly použity drony nasazené ve dne i v noci.

Po palbě se baterie stáhla, aby nečelila odvetnému úderům.

Ukrajinské zdroje uvedly, že Rusové přesunuli nejméně čtyři piony do chersonské oblasti. Pod jejich palbou se ocitl přístav Mykolajiv, kde bylo zasaženo několik domů, přičemž tři lidé zemřeli.

Zasaženo bylo také silo, kde začal hořet šrot. Požár se dosud nepodařilo uhasit.

Není ale jasné, co zasáhly metrákové granáty z pionů, palba houfnic ráže 152 mm a rakety z raketometu Uragan, které byly také při ostřelování Mikolajivu použité, jak uvedla Ukrajinska pravda

Houfnice 2S7 Pion nasadila ve válce i Ukrajina. Zbraň působí efektně, ale její skutečná bojová hodnota je sporná, protože houfnice veze jen čtyři granáty, rychlost palby je nanejvýš dvě rány za minutu.

Zpětný ráz je extrémně silný a piony trpěly relativně rychlým opotřebováním.

Nasazení pionů potvrzuje, že se konflikt stále více stává soubojem dělostřeleckých systémů na obou stranách. Piony mohou ničit nepřátelské systémy kvůli svému dostřelu z relativně bezpečných pozic.

Ruské dělo Pion na Ukrajině

Foto: Ruské Ministerstvo obrany

 https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/rusko-ukazalo-zabery-palby-z-atomovych-del-40399143#source=hp&seq_no=8&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz