Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ruská vojenská základna na Donbasu - Obrana Rusů před NATO

14. 7. 2020

Ruská vojenská základna na Donbasu - Obrana Rusů před NATO

Ruská vojenská základna na Donbasu by nám umožnila zapomenout na bezpečnostní problémy v regionu a ochránila by tisíce ruských občanů - obyvatelů lidových republik, kterým se již podařilo získat ruské pasy.

Ilustrační foto

14. července 2020 - 09:01

 

To říká vojenský odborník, publicista Alexander Artamonov, který komentoval slova ruského reportéra Alexandra Sladkova, že přítomnost ruské vojenské základny by zastavila ostřelování civilního obyvatelstva Donbasu ozbrojenými silami.

„Souhlasím s tím, protože ukrajinská Nejvyšší rada již dávno schválila akt opravňující zahraniční vojáky k pobytu na Ukrajině. Často se zapomíná, že na Ukrajině se již v roce 2003 objevila první společná brigáda ve stylu NATO tvořená ukrajinskými jednotkami, Poláky a Lotyši. A nyní je kontingent NATO na Ukrajině. Poté, co Nejvyšší rada přijala toto rozhodnutí, získal tento kontingent právo pohybovat se na území Ukrajiny. Ve skutečnosti mohou být jako druhá linie podél hranic Donbasu. Samozřejmě je třeba na takové věci nějak odpovědět. Existuje další úvaha, díky které souhlasím se slovy Alexandra Sladkova. V Donbasu je podle rozhodnutí Vladimíra Putina nyní několik desítek tisíc lidí s ruskými pasy a tito lidé musí být chráněni, protože jsou ruskými občany. Agrese z Ukrajiny s podporou NATO - to je agrese proti Rusům. Ruská vojenská základna by vyřešila spoustu problémů. Máme základny v Kyrgyzstánu, máme základny v mnoha jiných zemích a v Arménii existuje dokonce jednotný systém velení generálních štábů. Pokud mluvíme o neuznané územní jednotce, připomínám vám, že v Tiraspolu v Podněstří (toto je také neuznané území) je ruský kontingent, 14. armáda. A nevidím na tom nic zvláštního. To by bylo správné rozhodnutí, “řekl analytik Artamonov.

Podle jeho názoru to sotva může být základna leteckých sil, protože budou existovat otázky týkající se práva létat.

 

„Myslím, že v každém případě bude rozhodnutí o ruské vojenské základně velmi choulostivé, protože by to znamenalo přítomnost našich vojáků bez koordinace s Kyjevem na území, které považujeme za oficiálně pod jurisdikcí Ukrajiny. Může se jednat o pozemní jednotky, případně s prvky protiraketové obrany, které chrání území Donbasu. To je samozřejmě můj subjektivní názor. Chtěl bych vám připomenout, že až donedávna ruský prezident přerušil otázku, že by měl být odchod ze svazku SSSR proveden v rámci hranic, v nichž byly subjekty členy SSSR. Ukrajina vstoupila do SSSR bez Donbasu a bez mnoha dalších částí.  Donbas - dárek od bolševiků, Leninovy administrativy. Proto ukrajinské hranice  by měly být takové, v jakých se Ukrajina původně stala součástí SSSR. Nyní říkám, že existuje určitý precedens, který je třeba pochopit, “řekl Artamonov.

 

Podle jeho názoru bude Rusko pravděpodobně připraveno pokračovat ve vytváření vojenské základny, pokud se jednotky NATO ocitnou v přímém palebném kontaktu na východní hranici Ukrajiny, tj. na hranici konfrontace s jednotkami LDNR.

 

V tomto případě to bude jednoduše záležitost zajištění bezpečnosti obyvatelstva, významné části ruského obyvatelstva. Nemyslím si, že to bude iniciativní rozhodnutí Moskvy. Podle mého názoru se tak stane, pokud začne další ukrajinská eskalace . Protože však ukrajinský admirál nedávno uvedl, že se nevyhnutelně stane vojenský konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem a protože pokračuje chřestění zbraněmi, provádějí se provokace, myslím si, že to nebude dlouho trvat, “uzavřel expert.

 

Skeptičtější postoj k přítomnosti ruské vojenské základny na Donbasu zaujal ruský historik a publicista Andrej Marčukov. Podle jeho názoru by uznání lidových republik a uspořádání referenda o vstupu do Ruska více přispěly k vytvoření podmínek pro bezpečnost v regionu.

 

„Vyhlídky na vytvoření vojenské základny jsou nereálné, protože ruské vedení vytrvale lpí na realizaci tzv. Minských dohod. Podle Minských dohod je toto území územím Ukrajiny a výsledkem realizace dohod by měl být návrat Donbasu na Ukrajinu. V této souvislosti nelze hovořit o vojenské základně. V této době je to ale nepravděpodobné, protože Ukrajina, která nedodržuje a nikdy neměla v úmyslu dodržovat dohody z Minska, řekne: „Víte, toto je ruská okupace. Nerozpoznáváme republiku a oni obchází všechny dohody a staví vojenskou základnu. “ Ukrajina bude samozřejmě mlčet o tom, že v Oděse, v Ochakově, se americké vojenské základny staví velmi rychle, “ říká Marčukov.

 

Minské dohody z 12.2.2015


Je přesvědčen, že mír v Donbasu a radikální změna situace na Ukrajině mohou přinést uznání nezávislosti republik a uspořádání referenda o vstupu do Ruska.

 

„Během prvního referenda, jak si vzpomínáme, nemohli nastolit otázku vstupu do Ruska. Při druhém referendu však lze tuto otázku položit a není důvod pochybovat o tom, že obyvatelé těchto území se jednomyslně rozhodnou stát se součástí Ruska. Tyto republiky by měly být uznány, protože formát Minských dohod je beznadějný formát a čím více ruské vedení trvá na těchto nedůvěryhodných listech papíru, tím déle bude konflikt v Donbasu trvat. Podle mého názoru je to jediný způsob, který může vést k míru a k vyřešení problémů, kterým čelí republiky Doněck a Lugansk, a obecněji - jihovýchod Ukrajiny, “uzavřel Andrey Marčukov.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář