Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ruská plovoucí jaderná elektrárna Akademik Lomonosov začala vyrábět elektřinu

26. 12. 2019

Ruská plovoucí jaderná elektrárna Akademik Lomonosov začala vyrábět elektřinu

24. prosince 2019

Ruská plovoucí jaderná elektrárna Akademik Lomonosov, která byla loni na jaře spuštěna na vodu, před několika měsíci zakotvila ve městě Pevek. A právě v těchto dnech začala vyrábět elektřinu.

Toto zařízení je podle dostupných informací první svého druhu na světě. Rusko očekává, že jeho dva reaktory KLT-40 pokryjí energetické potřeby přibližně 100 000 domácností.

Netřeba asi dodávat, že většina enviromentalistů není z Akademika Lomonosova ani trochu nadšena a označuje ho za „Černobyl na ledu“ či „jaderný Titanic“.

Nejen Rusko...

Přestože dosavadní plavba monstrózní lodi se údajně obešla bez jakýchkoliv incidentů, není příliš těžké si představit, jak katastrofické následky by případná nehoda mohla mít.

Navzdory tomu se ruským příkladem inspirovaly i další země. Čína již zveřejnila plán na vybudování 20 podobných elektráren, které by se po svém dokončení měly pohybovat ve Východočínském moři a dodávat energii umělým ostrovům.

Nezbývá tak než doufat, že odborníci zainteresovaní v těchto projektech pečlivě vyhodnotí všechna rizika a jejich výtvory budou dostatečně odolné vůči velkým vlnám, silným bouřím apod.

Titulní foto: Elena Dider, CC BY-SA 4.0  Více na: https://vtm.zive.cz/clanky/ruska-plovouci-jaderna-elektrarna-akademik-lomonosov-zacala-vyrabet-elektrinu/sc-870-a-201754/default.aspx?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář