Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ruská hypersonická jaderná zbraň schopná letět 27 násobkem rychlosti zvuku je už v operačním nasazení

28. 12. 2019

Ruská hypersonická jaderná zbraň schopná letět 27 násobkem rychlosti zvuku je už v operačním nasazení

28.12.2019 Reformy.cz

Už je to oficiální: přesně jeden rok poté, co Putin dohlížel na konečný test nejpokročilejší ruské hypersonické zbraně, je od pátku tato mezikontinentální zbraň, která létá 27 násobkem rychlosti vzduchu, v operačním nasazení hlásí prezidentovi Vladimiru Putinovi ministerstvo obrany, čímž této zemi posiluje její bezprecedentní schopnost jaderných úderů takovou, s jakou se USA budou muset teprve srovnat.

Jak hlásí AP, ruský ministr obrany Sergej Šojgu informoval Putina, že první raketová jednotka vybavená hypersonickým kluzákem Avantgard jako nosičem nastoupila do služby.

„Gratuluji vám k tomuto průlomovému úspěchu pro ozbrojené síly i celý národ,“ řekl při konferenčním síťovém hovoru s vrcholnými vojenskými vůdci Šojgu.

Avandgard se odpaluje na mezikontinentální balistické střele, ale na rozdíl od běžné raketové bojové hlavice, která po oddělení od nosiče letí po předpověditelné dráze, tahle dovede na cestě k cíli v atmosféře prudce manévrovat, takže je daleko obtížnější ji zasáhnout.

Putin předtím hypersonický kluzákový nosič Avantgard popsal jako technologický průlom srovnatelný s vypuštěním prvního sovětského satelitu v roce 1957. Tato nová ruská zbraň, která dovede do USA během několika minut donést jaderný ničivý náklad, kdy podobný systém vyvíjí i Čína, vyvolala v Pentagonu spoustu bezesných nocí, neboť jim to rozbilo obranné strategie.

Jak nedávno varoval list NYT „představuje hypersonika hrozbu jiného typu než balistické rakety, jak říkají ti, co na tom pracovali a studovali to, protože s nimi lze manévrovat způsoby, které překonávají existující metody jejich detekce a obrany proti nim. Ani nemluvě o tom, že na rozdíl od většiny balistických střel přiletí ani ne za 15 minut na Havaj nebo kamkoliv jinam, tudíž za kratší chvíli než kdokoliv jiný, proti čemuž bude třeba teprve vypracovat smysluplnou reakci.“

Během tohoto call rozhovoru prohlásil náčelník strategických raketových sil generál Sergej Karakajev, že Avantgard byla nasazena do služby u jednotky v regionu Orenburg v horách jižního Uralu.

Hypersonickou střelu Avantgard poprvé Putin odhalil spolu s dalšími perspektivními zbraňovými systémy ve svém projevu o stavu národa v březnu 2018 s uvedením, že jeho schopnost provádět během cesty prudké manévry učiní protiraketovou obranu zbytečnou. „K cíli to letí jako meteorit, jako ohnivá koule,“ řekl tehdy.

Jak nám AP připomíná, Ruský vůdce uvedl, že Avantgard je konstruován za využití nových kompozitních materiálů, aby vydržel teploty nad 2 000 Celsiů, které vznikají při průletu atmosférou hypersonickou rychlostí. Vojáci říkají, že Avantgard dovede létat 27 násobkem rychlosti zvuku a nést jadernou zbraň o síle až 2 megatuny.

Putin vysvětloval, že Rusko musí vyvinout Avangard a další výhledové zbraňové systémy kvůli americkým snahám vyvinout protiraketový systém, o kterém tvrdil, že ten by mohl erodovat ruské jaderné odstrašení. Moskva se vysmála americkému tvrzení, že tento štít není určen proti ohromnému ruskému raketovému arzenálu.

A tady je další bolehlav pro USA a NATO z počátku tohoto týdne, Putin zdůraznil, že Rusko je jedinou zemí vyzbrojenou hypersonickými zbraněmi, a tak se hrdě holedbal, že ve vývoji celé nové třídy zbraní je teď světovou jedničkou Rusko, což je rozdíl oproti minulosti, kdy Rusové vždy doháněli Ameriku.

V prosinci 2018 byl Avangard vystřelen z raketové základny Dombarovskij na jižním Uralu a úspěšně zasáhl cvičný cíl na střelnici Kura na Kamčatce o 6 000 kilometrů dále.

Podle ruských médií bude Avantgard nejdříve namontována na interkontinentální balistické střely ze sovětské éry RS-18B s kódovým jménem NATO SS-19. Pak se očekává, že jimi budou vybavovat perspektivní těžké mezikontinentální balistické střely Sarmat, až budou v operačním nasazení.

Ministerstvo obrany řeklo, že Avantgard minulý měsíc předvedlo týmu amerických inspektorů v rámci opatření transparentnosti podle nové smlouvy s USA o jaderných zbraních Nový start. Americký tým tím nebyl moc potěšen, zvláště kdy Rusko předtím zprovoznilo další hypersonickou zbraň nižšího doletu.

Kinžál, který nese tryskový letoun MiG-31, nastoupil do služby u ruského letectva loni. Putin řekl, že tato střela, která letí 10 násobně rychleji než rychlost zvuku, má dolet přes 2 000 kilometrů a může nést jak jaderné, tak konvenční bojové hlavice. Vojáci tvrdí, že to dovede zasahovat jak pozemní cíle, tak námořní lodě.

Mezitím, jak Rusko technologicky skoncovalo s americkou schopností „prvního úderu“, tak mu Čína už dýchá na krk. Peking otestoval svůj vlastní hypersonický kluzákový nosič, o kterém se věří, že poletí nejméně pětinásobkem rychlosti zvuku. Už předvedla zbraň zvanou Dong Feng 17, čili DF-17, která jela na přehlídce k 70. výročí založení čínského státu.

Netřeba říkat, že USA spěšně shání něco, co by bylo účinnou odstrašující zbraní, když zkolabovala konvenční doktrína MAD kvůli bezprecedentní rychlosti přibližování. Jak uvádí AP, činitelé USA mluvili o umístění vrstvy senzorů do vesmíru, aby rychle zjistili nepřátelské střely, zvláště hypersonické zbraně. Administrativa také plánuje studovat nápad umístění protiraketových systémů do vesmíru, takže USA by mohly zasahovat přilétající nepřátelské střely během prvních minut letu, když ještě hoří vynášecí motory. Prozatím však jsou všechny tyto nápady ve fázi návrhů.

Pentagon v posledních letech také pracuje na vývoji hypersonických zbraní a ministr obrany Mark Esper v srpnu řekl, že věří, „to bude jen několik let,“ než je bude mít i USA. Prohlásil to za prioritu při vojenském vývoji nových kapacit dalekonosné palby.

Jinými slovy během příštích „několika let“, bude Rusko schopno pálit na cíle na půdě USA a údajně je zasahovat, aniž by Pentagon vůbec věděl, co se do nich strefuje.

by Tyler Durden, Fri, 12/27/2019 – 11:30

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář