Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ruská diplomacie - V Náhorním Karabachu budou rozmístěny pouze ruské mírové síly

10. 11. 2020

Ruská diplomacie - V Náhorním Karabachu budou rozmístěny pouze ruské mírové síly

© Sputnik / Iliya Pitalev

Svět

09:36 10.11.2020(aktualizováno 10:08 10.11.2020)  

 

Podél kontaktní linie v Náhorním Karabachu budou rozmístěny pouze ruské mírové síly. Informovala o tom mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

„Důležitým bodem, na který bych chtěla upozornit, jsou mírové síly. Mluvíme o mírových silách Ruské federace. Až bude zveřejněn text prohlášení, nikdo nebude mít žádné pochybnosti. Chtěla bych znovu upozornit na slova prezidenta Ruské federace, mluvíme o ruských mírových silách v zóně podél linie kontaktu v Náhorním Karabachu,“ uvedla Zacharovová pro rozhlasovou stanici Echo Moskvy.

 

Podle slov mluvčí arménského ministerstva obrany Šušan Stěpaňanové aktivní bojové akce v Náhorním Karabachu po celé frontové linii skončily.

„Aktivní bojové akce po celé přední linii skončily. Od 6.00 (03.00 SEČ) se udržuje relativní klid. Ruský mírový kontingent je nadále nasazován v Arcachu (pozn. neuznaná Republika Arcach, Náhorní Karabach)," uvedla mluvčí na Facebooku.

Ministerstvo obrany RF mezitím informuje o tom, že do Náhorního Karabachu již odletělo 12 letadel Il-76.

„Jedenáctý a dvanáctý vojenský dopravní letoun Il-76 s ruskými mírovými silami na palubě vzlétl z letiště Uljanovsk-Vostočnyj. Na palubách je vojenský personál, technika a obrněné transportéry,” uvádí se ve zprávě rezortu.

 

V ruském ministerstvu obrany dříve poznamenali, že v Karabachu nasadí 1 970 vojáků, 90 obrněných transportérů a 380 jednotek další techniky. Základem mírového kontingentu budou jednotky Centrálního vojenského okruhu RF, konkrétně útvary 15. samostatné motostřelecké brigády.  

 

Boje na kontaktní linii v Náhorním Karabachu začaly 27. září. Arménie a Ázerbájdžán se navzájem obviňovaly z rozpoutání nepřátelství. Vedoucí představitelé Ruska, Spojených států a Francie vyzývali nepřátelské strany, aby zastavily střety a zavázaly se zahájit jednání bez předběžných podmínek. 

 

Konflikt v Náhorním Karabachu vypukl v roce 1988, kdy Náhorní Karabach oznámil, že vystoupí z Ázerbájdžánské SSR. Během ozbrojené konfrontace v letech 1992–1994 ztratil Ázerbájdžán kontrolu nad Náhorním Karabachem a sedmi sousedními regiony. Od roku 1992 probíhají jednání o mírovém urovnání konfliktu v rámci minské skupiny OBSE v čele se třemi spolupředsedy – Ruskem, USA a Francií. Ázerbájdžán trvá na zachování své územní celistvosti, Arménie chrání zájmy neuznané republiky, protože Republika Arcach není účastníkem jednání. 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář