Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ruská, již distribuována a používána, bezpečná vakcína SPUTNIK V

12. 10. 2020

Ruská, již distribuována a používána, bezpečná vakcína SPUTNIK V – proti Covid-19 stojí pouze 13 USD! Po zvýšení výroby, cena ještě klesne

12. 10. 2020 josh-xy  

 

RUSKO: První vakcína na světě proti Covid-19 bude stát méně než 1 000 rublů nebo 13 dolarů za dávku, uvádí Federální antimonopolní služba (FAS). Navzdory nízké ceně na západní poměry je FAS přesvědčen, že současná cena je nestabilní a bude se snižovat, informuje portál RT.

 

„Chápeme, že cena je dost vysoká,“ uvedl šéf FAS Igor Artemejev. „Vakcína se vyrábí v relativně malých sériích a na rozšíření výroby potřebují kapitál.“

 

Podle Artemyeva se náklady na dávku sníží, když se zvýší výroba a vakcína se stane dostupnější. Země také přehodnotí cenu, když jiné země vyrobí své vlastní verze vakcíny proti Covid-19.

 

V srpnu americká biotechnologická společnost Moderna Inc naznačila, že cena její vakcíny se bude pohybovat od 32 do 37 dolarů za dávku, přičemž společnost Pfizer si za svůj produkt stanovila cenu okolo 20 dolarů.

 

Oznámení o ceně přichází poté, co ruský ministr zdravotnictví Michail Muraško oznámil, že první vakcína proti Covid-19 na světě by mohla být uvedena na trh do konce října. Prezident Vladimir Putin v úterý prohlásil, že Rusko musí vyrobit milion dávek Sputniku V a zlepšit své průmyslové kapacity, aby bylo možné účinněji vyrábět vakcíny ve velkém množství.

 

11. srpna Putin oznámil, že země zaregistrovala první vakcínu Covid-19 na světě s názvem Sputnik V. Momentálně je ve třetí a poslední fázi klinických studií včetně 40 000 dobrovolníků. Stejně jako Sputnik V, i v Rusku se testují další vakcíny Covid-19.

 

Druhá, vyrobená v sibiřském laboratoři Vector, má být zaregistrována do poloviny října a bude se na ni vztahovat i cenový limit 1 000 rublů, což je zhruba 13 dolarů za dávku.

https://bit.ly/2FkMRjK

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář