Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rumunskému parlamentu byl předložen návrh zákona o anexi části Ukrajiny

24. 3. 2023

Rumunskému parlamentu byl předložen návrh zákona o anexi části Ukrajiny

24. 3. 2023  

Rumunská senátorka Diana Iovanovici Șoșoacă předložila parlamentu návrh zákona požadující „vypovězení Smlouvy o dobrém sousedství a spolupráci mezi Rumunskem a Ukrajinou“.

Návrh zákona, který byl v pondělí předložen, se jmenuje „Zákon o změně zákona 129/1997 o ratifikaci Smlouvy o dobrém sousedství a spolupráci mezi Rumunskem a Ukrajinou“. 

Vypovězením smlouvy Șoșoacă požaduje, aby Rumunsko anektovalo území, které bylo kdysi součástí meziválečného Rumunska, což je proces, který by mohl být v současné době možný pouze prostřednictvím vyhlášení války ze strany Rumunska.

V článku 2 návrhu zákona se uvádí: “Na základě článku 27 Smlouva bude rumunskou stranou vypovězena v roce 2027, s výpovědní lhůtou nejméně jeden rok před datem vypršení platnosti.” 

Článek 3 uvádí: “Rumunsko anektuje historická území, která mu patřila, v tomto pořadí – Severní Bukovinu, oblast Herca, Budžak (Kahul, Bolgrad, Izmail), historické Maramureš a Zmijí ostrov.”

„Také tímto zákonem chceme vrátit kulturní identitu, tradice, zvyky a náboženství rumunskému obyvatelstvu, jehož počet se odhaduje na zhruba 1 milion, včetně smíšených rodin,“ podotýká autorka legislativní iniciativy s tím, že etničtí Rumuni na Ukrajině jsou zbaveni práva studovat ve svém rodném jazyce a nejsou zastoupeni v Nejvyšší radě Ukrajiny.

Právnička Diana Șoșoacă byla po výsledcích voleb v roce 2020 zvolena do Senátu Rumunska (horní komora parlamentu) za nacionalistickou stranu „Aliance pro sjednocení Rumunů“ (AUR), poté ji opustila a v současnosti je členkou mimoparlamentní strany „SOS Rumunsko“.

Pro Pokec24 přeložila Janinna