Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozum v karanténě

16. 3. 2020

Rozum v karanténě

  

    V důsledku epidemie koronaviru můžeme dnes analyzovat různé jevy naší doby a rysy naší společnosti přímo v laboratorních podmínkách.

   Vezměme si třeba chování těch, kdo hodlali využít snížení cen a prázdných sjezdovek k výletu do severní Itálie. Takové uvažování vykazuje všechny rysy asociálního chování. Jednostranný osobní prospěch je v tomto případě preferován i za cenu ohrožení a poškození druhých.  

   Jedná se o přímo učebnicový příklad zneužívání svobody. Každý politik vám jako násobilku odříká poučku, že svoboda jednoho končí tam, kde ohrožuje svobodu druhého. V tomto případě však svoboda jedněch nebere ohledy nejen na svobodu druhých, ale dokonce ani na jejich zdraví a v krajním případě možná i životy.

   Ministerstvo zdravotnictví zcela logicky vydalo nařízení, že všichni čeští občané, kteří se po 7. březnu vrátí z Itálie, musí jít do karantény.

Opatření bylo zmírněno s ohledem na ztráty firem, které do rizikových oblastí vysílají své zaměstnance.

   Poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09) v kritické situaci prohlásil, že po dobu karantény mají dotyční pobírat plnou mzdu. Protože mu vzápětí někdo prozradil, jak zní příslušný zákon, omluvil se a byl ochoten jít na pouhých šedesát procent mzdy.

   Pro ty, kdo jdou do karantény z preventivních důvodů, aniž by pobývali v rizikových oblastech, je šedesát procent citelná ztráta, pro ty, kteří přes varování vycestovali, to je spíš slušná odměna. Tuto odměnu pobírají, aniž by svým firmám jakkoliv hradili vzniklé ztráty ze své pracovní neschopnosti a aniž by společnosti nahradili ztráty spojené se zvýšením rizika nákazy.

   Nikdo není schopen vyčíslit ztráty, které mohou firmám a celé společnosti vzniknout nezodpovědným jednáním těch, kdo do Itálie hodlali vyjíždět, aniž by museli. Kdykoliv je však kdejaký politik schopen odrecitovat, jak důležitý je pro něj veřejný zájem a jakou prioritou je mu prosperita soukromých firem.

   Hledáme-li ve vystoupeních mnohých politiků třeba jen náznak rozumu, museli bychom použít elektronový mikroskop s ohromnou schopností rozlišení miniaturních částeček. Tak to chodí, ocitne-li se rozum v karanténě.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář