Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozsudek smrti pro 82 dětí

3. 6. 2020

Rozsudek smrti pro 82 dětí

 

Lidice to je pro mne zejména pomník zavražděných lidických dětí. Nacisté neměli slitování, ani s těmi nejmenšími…  10.června 1942 dopadla německá pomsta na do té doby  zcela nenápadnou hornickou vesnici nedaleko Kladna. Toho dne se v Protektorátu ke každodenním popravám se zařadili i zcela nevinní obyvatelé Lidic. Podobný osud postihl za 14 dnů i osadu Ležáky na Vysočině. Obě obce se tak připojily svým osudem k tisícovkám nacisty vypálených a vyvražděných vesnic na Ukrajině, v Bělorusku, Polsku, … patří k nim i Český Malín na Volyni.

 

Vyvražděné a vypálené Lidice se staly výkladní skříní německého „pořádku“ v Protektorátu, měly být důkazem pevné německé okupační ruky. Měly být i trestem českému národu za zdařilý atentát na zastupujícího říšského protektora generála R. Heydricha. Lidice, byly vybrány zcela nahodile,  milenecký dopis se stal jen záminkou k pomstě. Německá odplata měla vyvolat v národě strach a hrůzu. Karl H. Frank, vůdce sudetských Němců a představitel Protektorátu, byl osobně přítomen této lidické exekuci. Německá statistika smrti z 10.června 1942 budí hrůzu i po 78letech. Připomínám to zejména těm lhostejným, či historie neznalým, ale i těm falešným vykladačům dějin.

                              

Ten den bylo popraveno 173 mužů, ve věku od 14 do 84 let, nacisté byli ve svém konání vždy přesní i důkladní, o několik dnů později bylo dodatečně popraveno dalších 26 občanů Lidic, mezi nimi  i dva 15letí chlapci, kteří náhodně unikli popravě při prvním „třídění“ obětí v Lidicích.

 

196 lidických žen bylo odtrženo od svých malých dětí a následně byly převezeny do koncentračního tábora v Ravensbrucku, 53 z nich bylo v táboře utýráno, či zemřelo na pochodech smrti.

 

Nejhrůznějšího zločinu se němečtí okupanti však dopustili na lidických dětech. 82 dětí z Lidic bylo popraveno 2.7. 1942 v plynových vozech (v Chelmu). Čtyři děti měly pouhý rok, dalších pět dětí jen  dva roky,… I ty byly nebezpečné Říši.  Pouze několik dětí bylo dáno na tzv. převýchovu do německých rodin. Do Lidic se jich vrátilo jen 17. Většina lidických matek se svých dětí nedočkala, … Jejich smrt provázela tyto matky celý další život. 

 

Lidický pomník 82 popravených dětí od sochařky Marie Uchytilové nám vhání slzy do očí s otázkou, čím se ty malé děti provinily ? Marie Uchytilová (*1924 – +16.11.1989), vytvořila asi nejsmutnější sousoší, které známe, pracovala na něm významnou část svého života, bez význačné pomoci státu. Marie Uchytilová  v roce 2013 byla in memoriam vyznamenána medailí Za zásluhy, prezidentem republiky M. Zemanem. 

 

Stále mám ještě v paměti návštěvu představitelů předchozí české vlády, vicepremiéra Bělobrádka a ministra kultury Hermana (oba z KDU – ČSL)  na sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Augsburgu. Samozřejmě tam neslyšeli slova pokory, či dokonce omluvy, naopak stáli tam, jak kajícníci před božím soudem a tu odvahu připomenout jim vyvražděné Lidice tam nenašli. Vím, že nejsou v tom lokajství sami, jsou v posledních letech káceny pomníky hrdinů,.. Je urážející, že se   objevují  dokonce i pokusy znevážit hrdinství lidických žen, jak se tomu zcela nedávno i stalo.

 

Naprostá většina českého národa ale události z roku 1942 v Lidicích stále vnímá jako vrcholný německý zločin, který ani nemáme právo odpustit. Navíc, když prosba o odpuštění nezazněla tak, jako když Willy Brandt ve Varšavě poklekl před památníkem hrdinů varšavského ghetta. Kancléř Helmut Kohl v roce 1997 po podpisu Česko-německé deklarace zašel na Václavské náměstí a koupil si šunkovou kýtu.

 

 

Přemysl Votava 

(mpř. Národní socialisté)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář