Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozkaz zněl - Zničit. Americký nálet před 75 lety srovnal Drážďany se zemí

14. 2. 2020

Rozkaz zněl - Zničit. Americký nálet před 75 lety srovnal Drážďany se zemí

18:10 13.02.2020

© Sputnik / Georgy Homzor

Zříceniny, které zůstaly po americkém náletu na Drážďany

V únoru 1945 angloamerické letectvo zničilo téměř celé město. Původně plán operace pod kódovým názvem Thunderclap předpokládal zničení Berlína a Lipska. Později bylo ale rozhodnuto namířit bombardéry na Drážďany. Následky jedné z nejhorších bombardovacích operací ve 2. světové válce si můžete prohlédnout v galerii Sputniku.

Kobercové bombardování Drážďan ve dnech 13. a 14. února 1945 bylo nejtvrdší akcí proti Německu během 2. světové války. Náletu se zúčastnilo zhruba 1400 bombardérů a kolem 1000 stíhacích letounů. Dohromady shodily na město 3749 tun výbušných a zápalných pum, které vytvořily ohnivou bouři. V jejím ohnisku dosahovala teplota 1500 stupňů Celsia.

Požár spaloval město několik dní. V důsledku bombardování zahynulo přes 20 tisíc lidí. Historici nadále vedou debaty, zda bylo bombardování nutné. Akce spojeneckých sil měla za cíl zničit jedno z vojenských a průmyslových center Německa, které bylo důležitým komunikačním uzlem pro nacistickou vojenskou mašinérii.

Odpůrci ale tvrdí, že klíčové vojenské či průmyslové objekty nebyly vyznačeny v bombardovacích plánech a bombardování Drážďan tak nelze z vojenského hlediska omluvit.

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář